PDFДрук

Важливо!

До вашої уваги інтерв’ю директора Політехнічного технікуму КІСумДУ, кандидата педагогічних наук, доцента Тетяни Вікторівни Гребеник із кореспондентом порталу ТопКонотоп

 

Директор ПТ КІСумДУ: думки, що наш технікум припинить діяльність, є абсурдними

Нещодавно на одному з новинних сайтів вийшла стаття із заголовком про те, що нібито Політехнічний технікум Конотопського інституту СумДУ в 2016 році в останній раз набирає студентів. Новина спричинила ажіотаж та поширилась у соціальних мережах. «ТопКонотоп» вирішив поспілкуватися з цього приводу з кандидатом педагогічних наук, доцентом, директором технікуму Тетяною Гребеник.

— Тетяно Вікторівно, Політех дійсно цьогоріч в останнє набрав студентів?

—Думка, що наш технікум припиняє свою діяльність, є абсолютно абсурдною. Не всі люди читали вміст статті повністю. Вони прочитали лише заголовок. Улітку, говорячи з кореспондентом, я відверто сказала про існуючі на той час проекти законів і подана інформація в самій статті є вірна, вона реальна, вона правдива. Заголовок також цілком вдалий, але лише для привернення уваги.

— Тобто мова йшла про проект закону, який ще навіть не прийняли?

— В Україні триває освітня реформа. Справа в тому, що нині досить багато нормативних документів знаходиться у статусі проектів, тобто законодавчі пропозиції та законопроекти ще не прийняті Верховною Радою. Наразі тривають громадські обговорення проекту закону «Про професійну освіту», триває громадське обговорення змін до закону «Про вищу освіту» і ряду інших документів. У зв’язку з цим ми можемо говорити про наступне: зміни відбувалися, відбуваються і будуть відбуватися. Однак при цьому, які б зміни не відбулися, в Конотопі необхідно зберегти і професійну, і вищу освіту.

— Згідно з цими проектами, яка доля чекає на Політех?

— Звісно, всі ці реформи викликають певну стурбованість, але, що стосується Політехнічного технікуму, то мова не йде про його закриття. Це однозначно. Зараз завершилась вступна кампанія, і ми можемо констатувати, що вона для Політеха була успішною. Кількість зарахованих студентів на перший курс значно збільшилася, порівняно з минулим роком. У наші плани не входить зниження рівня якості освіти, зменшення кількості студентів у навчальному закладі. Той рівень, якого технікум досяг за 125 років, буде підтримуватися. Більш того, ми прагнемо й далі розвиватися. Вивчаємо проекти законів, закони, зміни до них, щоб стратегічно вірно планувати діяльність колективу, прагнемо стабільного розвитку, успішності навчального закладу заради успішності випускників. Ми готові за всіма позиціями залишитися у вищій освіті, готові стати сильним навчальним закладом у професійній освіті, якщо цього будуть вимагати зміни у законодавстві.

— Розкажіть детальніше про ті зміни, які можуть чекати на технікум.

Коли був прийнятий закон «Про вищу освіту», то в ньому у прикінцевих положеннях було зазначено, що технікуми молодших спеціалістів останній раз наберуть у 2016 році. Але на сьогодні громадськістю обговорюються зміни до цього закону, в яких акцентовано, що набір молодшого спеціаліста ще буде здійснено і у 2017, і у 2018 році.

Молодший спеціаліст – освітньо-кваліфікаційний рівень, який вважається початковою вищою освітою. Він дає змогу поступити в інститут чи університет на навчання за спорідненими спеціальностями одразу на 3-ій курс без ЗНО.

У законі «Про вищу освіту» замість молодшого спеціаліста фігурує молодший бакалавр, але на сьогодні недостатньо повно окреслено, хто буде потрапляти під цю категорію. Незрозуміло це з тієї причини, що немає прийнятого закону в цілому про освіту. Як зазначалося раніше, ще не прийнятий закон «Про професійну освіту», він є тільки в проекті. Сподіваємось, що, коли приймуть ряд законів остаточно, матимемо відповіді на запитання, які турбують навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації, тобто технікуми. Однак, у нині діючому законі чітко просліджуються умови, за яких технікумам буде дозволено поряд з молодшими бакалаврами продовжити готувати й молодшого спеціаліста. І Політех за всіма позиціями нині готовий до викликів освітньої реформи.

— А чому взагалі такі зміни приймаються? Чи потрібні вони?

— Мова йде про єдиний європейський освітній простір. Але при цьому , міністр освіти, Лілія Гриневич, наголошує на збереженні всього найкращого, що є в українській освіті. Наших фахівців, наприклад програмістів, постійно запрошують на роботу до Європи. Непогано ж, виходить, навчають у наших вишах.

Реформи потрібні. Сьогодні мова йде про підвищення рівня професіоналізму працівників освіти у відповідності до вимог сьогодення, стоїть питання про вмотивованість викладача. І єдиного ентузіазму тут замало. Але спостерігаємо суттєве підвищення заробітної плати в інших структурах, а до освіти це майже не відноситься. Прикро, що у цьому році до педагогічних університетів вступили абітурієнти, які мали достатньо невисокі показники за результатами ЗНО. Абітурієнти з високими показниками обирають далеко не педагогічні спеціальності. Жаль, держава має інвестувати в освіту – в майбутнє держави.

Які будуть внесені зміни в умови прийому на наступний рік – це відкрите питання. Будемо сподіватися, що у листопаді зможемо ознайомитись з умовами прийому до навчальних закладів влітку 2017 року.

— Чи торкнуться зміни тих, хто вже навчається у технікумі?

— Якщо все ж таки буде прийнято низку законів щодо освіти, то зміни будуть стосуватись тільки тих, хто вступатиме на перший курс нового набору. Ті, хто вступив цього року, все звично: навчання за обраною спеціальністю, диплом молодшого спеціаліста, початкова вища освіта.

Якщо наступна вступна кампанія буде здійснюватися у рамках новоприйнятих законів, то мусимо дочекатися і з’ясувати зміни. Нині у проекті змін до закону «Про вищу освіту» зазначено, що набір на молодшого спеціаліста технікуми ще будуть здійснювати у 2017 та 2018 роках, то ще два роки без суттєвих змін. Але проект ще обговорюється, важко передбачити остаточний варіант закону.

Нині зміни в освіті – калейдоскоп подій. Тому доцільним є систематична поінформованість про стан освітньої реформи, її новації. Важливою дана інформація буде як для учнів і студентів, так і для їх батьків. Тому наш відділ довузівської підготовки готовий взяти на себе діяльність щодо інформування громади з питань реформи освіти в цілому та питань вступної кампанії зокрема: спілкування, проведення зборів з громадськістю тощо. Якщо на сайті «ТопКонотоп» задаватимуться питання, то ми з задоволенням даватимемо на них відповіді. Ми готові, якщо буде бажання і потреба у громади, раз у місяць у визначений час на базі Політехнічного технікуму створити консультаційний пункт. Готові вести мову і про вступ, і про зміни не тільки в рамках вступної кампанії до технікуму. Ми цікавимся змінами і по вступу, і організації навчального процесу у закладах різного рівня (професійно-технічні училища, технікуми, інститути, університети), тому колеги нададуть професійні відповіді на турбуючі громаду питання.

Посилання на  інтерв’ю на порталі ТопКонотоп: http://topkonotop.com/home/novini-konotopu/direktor-pt-kisumdu-dumki-scho-nash-tehnikum-pripinit-diyalnist-e-absurdnimi.html