PDFДрук

Всесвітній день охорони праці!

28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Рекомендованою тематикою цьогорічного свята є захищене і здорове покоління. Важливість усвідомлення необхідності захисту здоров’я молодого покоління важко переоцінити. Адже науково-технічний прогрес, який подарував людству такі необхідні, отже, тепер дуже звичні речі, як: автомобіль, комп’ютер, Інтернет, мобільний телефон, пластикові вироби, штучні барвники, ароматизатори, - має зворотний бік їх незаперечної користі: гіподинамію, комп’ютерну та Інтернет-залежність, зайву інформаційну завантаженість, засмічування навколишнього середовища на наступні століття (не десятиріччя!), виникнення хвороб, пов’язаних з цими шкідливими чинниками, є однією з важливих проблем сьогодення.

У рамках свята охорони праці викладач Туманова Ю.В. 26 квітня на занятті з дисципліни «Безпека життєдіяльності» в 431 групі провела засідання «круглого столу» «Вплив науково-технічного і соціального розвитку суспільства на стан здоров’я людини». Учасники дискусії обговорили питання небезпеки зниження рухової активності людини (гіпокінезії), наслідки значних психічних навантажень на організм. Не обійшли увагою студенти й шкідливість неутилізованого пластику, акумуляторних батарейок, а також згубного впливу паління, алкоголю та наркотичних речовин.

Як не дивно, в якості епіграфів до такого сучасного й актуального в ХХІ столітті заняття було взято слова «батька медицини» Гіппократа (450 р. до н. е. – 370 р. до н. е.), який стверджував, що людина є те, що вона їсть, і єдиною причиною всіх її хвороб є невідповідність між можливостями організму і вимогами, котрі висувають до нього умови і спосіб життя.

Учасники дискусії дійшли висновку, що науково-технічний прогрес, крім наріжних цивілізаційних зрушень, несе й певні небезпеки, запобігати яким покликана саме людина!

Студенти переглянули змістовну тематичну відео презентацію, яку можна назвати пересторогою для людства, яке не може спинитися і оглянутися на наслідки своєї «прогресивної» діяльності.

Наприкінці учасники «круглого столу» подякували викладачеві за те, що звернулася до такої актуальної теми, яка не залишила байдужим жодного учасника.