PDFДрук

Подорож до обласного центру

Екскурсією, сповненою нових відкриттів, позитивних емоцій і вражень, стала подорож групи студентів-першокурсників (разом із викладачами історії та літератури Євтушенко О.В. і Радько Т.М.) до обласного центру.

«Знайомий незнайомець» - м. Суми – радо відкрив таємниці своєї історії, увіковіченої в численних пам’ятках, туристичних об’єктах і музеях, познайомив гостей із сучасними пам’ятниками й об’єктами. Де тільки не побували першокурсники! Архітектурною величчю вразили гостей Спасо-Преображенський кафедральний і Троїцький собори, гордість сумчан і візитна картка Сум - альтанка з різьбленого дерева  без єдиного цвяха.

Надзвичайні враження залишили відвідини будинку-музею А.П.Чехова. Усе в цьому маленького будиночку з білими колонами до сьогодні дихає чеховською простотою, щирістю й привітністю. Це була не просто екскурсія, це була справжня зустріч із «лікарем людських душ», видатним російським письменником і драматургом.

Відвідавши новий відділ обласного краєзнавчого музею «Суми і сумчани на початку ХХ ст.», студенти поринули в атмосферу початку ХХ століття. Із великою зацікавленістю, подорожуючи помешканням родини сумчан середнього класу, студенти «приміряли» на себе ролі й обов’язки господаря сім’ї та його дружини, дізналися багато нового про побут, традиції, освіту, культуру того часу.

А в якому захваті студенти перебували, відвідавши сучасний навчальний футбольний центр «Барса»! Усі без виключення на деякий час відчули себе майбутнім українського футболу! Активним і цікавим був також відпочинок і змагання з боулінгу в сучасному розважальному центрі.

Але найбільш пам’ятною для першокурсників стала концертна програма в обласній філармонії. Старовинний особняк кінця ХІХ ст., який пам’ятає виступи Шаляпіна й артистів Міланської опери, одразу ж приголомшив  гостей офіційною парадністю, підкресленою розкішшю і щирим прийомом.  Зал філармонії  - унікальний в акустичному відношенні та оформленні (по акустичним даним це один із найкращих залів дореволюційної Росії).

Утамувавши подих, більшість студентів – уперше в житті, слухали орган і намагалися не пропустити жодного руху соліста-органіста Заслуженого артиста України Михайла Чичерена, лауреата численних Міжнародних фестивалів і конкурсів. Свято справжнього МИСТЕЦТВА продовжилося виступом камерного оркестру класичної і сучасної музики «Ренесанс» (під керівництвом Заслуженого діяча культури і мистецтв України - Людмили Стичук), який цього року відзначив 30-річчя своєї творчої діяльності. Фото на згадку з артистами… Радість відкриття нового, справжнього, вічного… Емоції, які  переповнюють і навіть, сльози… Щира вдячність за можливість серцем доторкнутися до справжнього мистецтва…

Трохи потомлені, але щасливі від побаченого та почутого, сповнені позитивних емоцій, першокурсники повернулися до рідного міста, будуючи плани на наступні подорожі до Києва і Львова.