PDFДрук

У коледжі провели турнір пам’яті Євгена Величка


7 жовтня йому би виповнилось 49. Але підступна хвороба обірвала його життя навесні 2021 року. У спортивній залі Класичного фахового коледжу СумДУ відбувся турнір пам’яті Євгена Величка. Наш заклад виступив співорганізатором змагань. Участь у них узяли 18 людей з особливими потребами. Серед них - представники конотопської громадської організації інвалідів-візочників «КОІВ Велес», шосткинського спортклубу «Інваспорт», інші учасники з особливими потребами.

Ініціаторкою турніру стала дружина Євгена Маргарита Деревцова. Вона вважає, що подібний захід – найкращий спосіб вшанувати пам'ять колишнього очільника ГО «Велес». Адже Євген за життя був дуже активним, відстоював і захищав права інвалідів-візочників, організовував для них різноманітні спортивні заходи і сам любив спорт, був чемпіоном України з більярду серед людей з проблемами опорно-рухового апарату.

Згадуючи про Євгена Величка, його колега по громадській роботі, очільник шосткинської організації «Інваспорт» Олексій Тесля каже, що їх з Євгеном пов’язувала, окрім роботи, ще й міцна дружба. Вони часто спілкувалися, обмінювалися інформацією стосовно людей з інвалідністю, разом відвідували різні тематичні конференції, брали участь у спільних змаганнях. «Смерть його для мене стала ударом і не приїхати та не вшанувати його пам'ять я не міг, - каже пан Олексій. - Євген був дуже сильною людиною. Ми йому казали йти в лікарню, коли він захворів. А він не йшов, бо були робочі справи, які він мав  вирішити. Прикро, що так сталося».

Змагання для людей з особливими потребами провели у спортивній залі Класичного коледжу СумДУ. Це чи не єдиний заклад у місті, оснащений спеціальним підйомником для тих, хто пересувається на візках. Проведенню турніру посприяли відділ молоді та спорту разом із МЦФЗН «Спорт для всіх». Фінансову допомогу надали також народний депутат України Ігор Молоток, міський голова Артем Семеніхін, дружина покійного очільника конотопського «Інваспорту» Валерія Литвинова – Ольга.

«Турнірів для людей з особливими потребами в Конотопі проводиться багато, - каже завідувач сектору міської ради у справах фізичної культури і спорту Сергій Євдоченко. – Іменних турнірів тепер у Конотопі два. Один – пам’яті Валерія Литвинова – його ми проводимо взимку. Другий – пам’яті Євгена Величка – провели сьогодні. І він тепер стане традиційним у місті. Бо двоє цих людей дійсно багато зробили для людей з особливими потребами».

Спортивний турнір тривав близько двох годин. За цей час його учасники змагалися у грі в шахи та шахмати, боче, настільний теніс, дартс, джаколу. По завершенні кращі з гравців були відзначені грамотами та цінними подарунками. Але вони для учасників не  головні. Головне для них – спілкування і підтримка – один одного і суспільства.