PDFДрук

Студенти коледжу відвідали музейну виставку художніх полотен

Із року в рік у другу неділю жовтня, коли золотиться осінь і земля квітує останнім різнобарв’ям, в Україні відзначається День художника. Саме до цієї події була приурочена екскурсія коледжан до міського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського. Студенти І і ІІ курсів мали змогу ознайомитися з роботами сучасних талановитих художників – постійних учасників традиційного культурно-мистецького пленеру «Барви Малевича», який уже 19-й рік поспіль проводиться на Конотопщині саме цієї пори, збираючи майстрів пензля з усієї України для творчої роботи. Також ми переглянули виставку з фондової колекції музею творів видатного художника та педагога Олександра Емілійовича Гофмана (1881 – 1939), чий життєвий шлях пов’язаний з Конотопом, та його талановитих учнів - вихованців т.зв. «студії Гофмана», які зробили важливий внесок не лише в історію українського, а й світового образотворчого мистецтва.

Крокуючи залами музею, переглядаючи роботи художників, слухаючи розповідь екскурсовода, молодшого наукового співробітника – Валентини Шульги – ми поринули у незвіданий світ живопису, історичного минулого нашого міста. Відкрили для себе багато цікавої інформації про мистецтво і митців, про видатних земляків: подружжя Надію Сомко та Сергія Макаренка, Андрія Сологуба, Василя Литвинова, які в силу життєвих подій виїхали закордон. Звісно ж, відчули естетичну насолоду від перегляду такої кількості унікальних та цінних художніх творів; усе дивовижним чином сплелося у мереживо талантів, світоглядів, фактів, життєвих шляхів і людських доль, калейдоскоп наших емоцій і вражень, якими ми спробували поділитися.

Лук’янова Анастасія (621 група): «Мені сподобалося, екскурсія була цікавою та пізнавальною. Вражає кількість чудових робіт, написаних земляками і кількість таємниць музейної фондової колекції! Особливо сподобалися пейзажні роботи»

Марченко Вікторія (621 група): «Уявити не могла, що в фондах музею зберігаються такі дивовижні різнопланові, різножанрові роботи відомих і талановитих художників! Привернув увагу «Портрет гетьмана Хмельницького» - робота художника Сергія Макаренка, на якій зображений молодий вродливий Богдан Хмельницький».

Леньова Анна (621 група): «Вражає, що образотворча студія художника і педагога О.Е. Гофмана в нашому місті стала колискою талантів, своєрідним стартом для цілої плеяди видатних художників. Найбільше сподобалась картина «Стародавній Київ», вона проста й велична водночас, тепла, світла, сонячна, яскрава … як усе рідне і справжнє…»

Іващенко Нікіта (3 група): «Мені сподабалася екскурсія. Запам’яталася особлива аура виставкових залів, спокій і тиша, які порушують лише галасливі відвідувачі… Художні роботи, представлені на виставці «Гофман та його учні», виконані у жанрах «портрет», «натюрморт», «пейзаж», - вони надзвичайно атмосферні, не залишають байдужим, знаходять відгук у серці… У кожній роботі – світобачення автора, миттєвості, які він хотів увічнити, цінності, які сповідував і прагнув донести до інших. Усе побачене і відчуте під час екскурсі спонукає до роздумів».

Дар’я Лютенко (4 група): «Роботи Анатолія Кравченка, Володимира Сакалюка, Олександра Чередниченка, Володимира Гарбуза та інших учасників пленеру «Барви Малевича» - неповторні й атмосферні. Надзвичайне враження справила на мене робота художника-графіка Сергія Коморного «Прохолодний день. Конотоп»: спочатку мені здалося, що фарби з паперу змило дощем… А потім – вишукані й делікатні штрихи, м’які й насичені кольори перетворилися на дивовижний краєвид рідного міста… від таємничого «прохолодного» пейзажу повіяло затишком і теплом малої батьківщини… Роздивляючись роботу, я ледь не прогавила розповідь екскурсовода про ще одну художню виставку».

P.S.Рекомендуємо і вам завітати до Конотопського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського та відкрити для себе Конотоп на полотнах О.Гофмана та його талановитих учнів.