PDFДрук

Тетяна Гребеник: «50 років – це досвід і старт на шляху до нових успіхів»

Порядна і відповідальна як керівник, цілеспрямована й щира як людина – такою її знає більшість колег, друзів, однодумців. Освітянка, кандидат педагогічних наук, кваліфікований магістр-управлінець, науковець, депутат, блискучий оратор, а ще – дбайлива дружина, берегиня домашнього вогнища, любляча донька і мати. Усі ці якості належать директору Класичного коледжу СумДУ Тетяні Гребеник (Авраменко), яка 19 жовтня відзначає п’ятдесятиріччя!

Пані Тетяна народилася в мальовничому районі Конотопа – на Загребеллі. З дитинства мріяла бути вчителькою: вирішальним у виборі професії став приклад мами, яка працювала на освітянській ниві. Рідну сьому школу Тетяна закінчила зі срібною медаллю. Окрім успіхів у навчанні, активно займалася громадською роботою: лідерські здібності не дозволяли їй стояти осторонь шкільного життя. Відчувала хист як фізика, так і лірика: вважала прості задачі не цікавими, захоплювалась поезією, залюбки її декламувала. Як наслідок – перші ліричні спроби, романтичні, ніжні, душевні І водночас – постійне бажання відстоювати власну точку зору, часом неординарну.

Будучи школяркою, допомагала батькові шити шапки з хутра і навіть певний час замислювалась про вступ до інституту легкої промисловості. Відмовив її від цього задуму вчитель фізики Віталій Бібик. Він бачив її тільки педагогом, тим більше, що Тетяні блискуче давалися точні науки – математика та фізика. Відтак вона закінчила Сумський педінститут ім. А.Макаренка і прийшла за направленням працювати вчителем математики до Конотопської ЗОШ №10, а пізніше перейшла до рідної ЗОШ №7.

Після четвертого курсу інституту Тетяна зробила ще один відповідальний крок. Юнацька дружба з Олександром переросла в кохання і привела до злагодженого рішення створити сім’ю. За три роки народився син Антон. Власного житла у родини не було – жили з родиною чоловіка, в гуртожитку, орендували житло, потім переїхали до бабусиного будинку, який став згодом родинним гніздечком і є ним донині. Життєві труднощі ніколи не змушували Тетяну опускати руки. Позитив, кмітливість та наполегливість допомагали у вирішенні життєвих питань.

На початку 2000-х Тетяна Гребеник отримала пропозицію викладати математику на підготовчих курсах у Конотопському політехнічному технікумі (нині – КФК СумДУ), куди згодом перейшла на посаду викладача. З 2001 року обіймала посаду заступника директора з виховної роботи. Відтоді минуло 20 років, упродовж яких вона незмінно залишається управлінцем: 2007 року стає директором технікуму - одного з найпопулярніших освітніх закладів нашого міста.

«Значна частина мого життя пройшла саме тут, у рідному закладі, - каже Тетяна Гребеник. – Тут формувався мій досвід – педагогічний і управлінський. Тут я отримала свій перший кредит довіри від колег, адже прийшла на початку 2000-х років ще зовсім юною, але в мене вірили, сміливо покладали на мене певні обов’язки, і я розуміла, що не маю права підвести».

Увесь професійний шлях Тетяни Гребеник – це шлях постійного самовдосконалення й навчання. Своєю енергійністю вона заряджає всіх навколо.

Очолюваний нею колектив, може пишатися як комфортним мікрокліматом, так і спільними професійними здобутками, які тільки спонукають директора до ще більшої самокритичності та вимогливості до себе і до колег.

Пані Тетяна постійно поглиблює свої знання в галузі управління, психології, педагогіки, сучасних інформаційних технологій. Займається науково-дослідницькою роботою, має публікації у фахових виданнях і збірниках наукових праць іноземних видань, у збірниках матеріалів наукових конференцій.

У 2005 році закінчила магістратуру за спеціальністю «Управління навчальним закладом», має кваліфікацію керівника навчального закладу. Захистила кандидатську дисертацію та отримала науковий ступінь кандидата педагогічних наук. Згодом здобула вчене звання доцента. Роботу в даному напрямку веде й досі – має двох аспіранток, які пишуть вже свої наукові дисертації – це Оксана Сосненко та Лідія Бойко. До цього під керівництвом Тетяни Гребеник захистилися Маргарита Осадча та Тетяна Волосюк.

У 2020 році пані Тетяна стала депутатом Конотопської міської ради. Нову соціальну роль вважає логічним втіленням набутого управлінського досвіду та бажання не залишатися осторонь проблем м. Конотоп.

В управлінській роботі рівняється на адміністрацію Сумського державного університету. «Рівнятися на рівних – не в моїх правилах, - зізнається пані Гребеник. – Завжди за приклад для себе беру кращих. У СумДУ є багато цікавих напрацювань, родзинок у роботі. Багато чому вчуся у них, спостерігаю, порівнюю з роботою нашого закладу. Це флагман освіти з відмінним менеджментом, досвідом роботи, яким варто скористатися керівнику».

На запитання про те, чи все вдалося за 50 років і чи змінила б щось у житті, якби була така можливість, пані Тетяна, не задумуючись, каже, що ні. «Ідеально своє життя не проживає ніхто, - резюмує іменинниця. – У мене було безліч можливостей прожити ці роки так, як хотілося, і я зробила це. Щаслива від того, що маю це життя в принципі. Що на своєму шляху зустріла багато порядних і професійних людей, що мала можливість вчитися і вчити. Найдорожча цінність людини – сім’я. Радію успіхам і бажаю добробуту своїй родині. Маю безліч планів і мрію – але про це ні слова! - бо мрії на те й мрії, щоб зігрівати душу й надихати нас. Відверто сумую за власними уроками математики, які б хотілося провести для учнів звичайної конотопської школи. І в свої 50 планую не раз іще стати на низький старт у реалізації амбітних професійних справ і родинних планів».

P.S. Колектив Класичного фахового коледжу СумДУ щиро вітає свою наставницю з ювілейним днем народження і бажає іменинниці здоров’я та життєвих успіхів. А ще - дивитися вперед і вірити у власні сили! Бути мудрою і слухати своє серце. Вірити. Любити. І завжди рухатися вперед. До нових знань, нового життєвого досвіду, до здійснення найсокровенніших мрій! Безхмарного Вам неба, Тетяно Вікторівно, і довгих щасливих років життя!