PDFДрук

У «Погляді» говорили про гроші та ставлення до них, якому з дитинства вчили батьки

«Не в грошах щастя», «Гроші псують людей», «Великі гроші чесною працею не заробиш», «Копійка гривню береже» - ці та інші установки більшості з нас давали в дитинстві батьки. І саме від ставлення до фінансів, від навичок ними розпоряджатися й формується наше ставлення до грошей в дорослому житті.
Саме на цю тему говорили учасники клубу «Погляд», що діє за співпраці Класичного коледжу з БФ «Відень», під час заняття в жовтні. Молодь шукала відповідь на одвічні запитання про фінансове благополуччя, про те, яким повинно бути ставлення до зароблених самостійно і отриманих від батьків коштів, про те, чи повинні батьки платити дітям за виконання домашніх справ та за гарні оцінки за навчання, про зміст поняття «багатство» тощо.
В процесі обговорення сформували для себе декілька висновків. По-перше, гроші – це ресурс, який дозволяє нам отримувати приємні емоції, купувати бажані речі, розвиватися. А тому не потрібно до них ставитись негативно. По-друге, не потрібно мислити, як бідна людина, адже це ніколи не дозволить людині стати багатою або заробляти більше, ніж вона звикла. По-третє, гроші не завжди заробляються важкою працею – в сучасному світі є безліч способів отримувати дохід достатньо легко. По-четверте, не потрібно економити на родині, необхідних речах, постійно відкладаючи гроші про запас (або, як дехто робить, - на «чорний день»). Адже ми заробляємо для того, щоб жити, радіти, розвиватися. І це не варто відкладати на завтра, а робити сьогодні, бо це і є життя, яке у нас одне.
Питання управління фінансами, правильного розподілу сімейного бюджету дуже важливе в процесі виховання молоді. Адже від цього залежить успіх і фінансове благополуччя кожної конкретної людини в самостійному дорослому житті. І саме тому заняття зі студентами на такі теми завжди як ковток свіжого повітря, як спосіб проаналізувати рівень своєї фінансової грамотності і, за потреби, скоригувати власні життєві установки.