PDFДрук

«Про те, що хвилює в житті» – учасники дискусійного клубу "Погляд" не втомлюються говорити на архіважливі теми

У ранньому віці дитину прийнято виховувати, а в період юності – розмовляти з нею про життя й разом моделювати різні ситуації та вчити знаходити з них вихід. Вважається, що людина будує свій життєвий шлях із 16 до 28 років, а далі пожинає плоди своїх старань. А щоб плоди були менш гіркими, їй треба вчасно отримати відповіді на свої запитання. Ось чому 4 роки тому за підтримки БФ "Відень" і був створений актуальний для молоді дискусійний клуб "Погляд".

У Класичному фаховому коледжі СумДУ він працює з вересня 2016 року. Очолює його педагог з 30-річним стажем, магістр соціальної педагогіки Алла Миколаївна Швидка. Вона проводить заняття з урахуванням вікових та психологічних особливостей студентів, відповідно до сучасних вимог організації освітнього процесу. Добре володіє ораторським мистецтвом та заохочує студентів приймати нешаблонні рішення та лаконічно і точно висловлювати свої думки.

«Погляд» - це унікальний майданчик для дискусій на будь-які теми, що цікавлять його учасників і кількість яких із кожним роком зростає. Так, цьогоріч участь у роботі клубу брали понад 250 осіб.

Працює клуб у режимі дискусій, цікавих пізнавальних зустрічей або досліджує звичне з нетрадиційної точки зору, тому й має характерну назву "Погляд". Зібрання проходять у спеціально обладнанній кімнаті, оснащеній фліпчартом, плазмовим телевізором, м'яким куточком для затишних зустрічей і дружнього чаювання.

Що дає «Погляд» своїм прихильникам? Можливість вільно висловлювати та відстоювати свою точку зору, перемагати страх перед перебуванням у колективі, поважати думку інших та вчитися шукати компроміс і, зрештою, знаходити відповіді на запитання, які час від часу заводять молодь у глухий кут. Це як змагання, яке дає перемогу над собою. Безліч цікавих тем, серед яких, наприклад: "Не можу = не хочу", "Сучасні конфлікти поколінь", "Романтична любов, у сучасному світі" дозволили змінити хід думок у багатьох учасників і підштовхнули їх до таких необхідних змін. В основі роботи клубу - зустрічі з фахівцями, людьми, які розуміються на своїй справі й можуть поділитися досвідом. Сфера діяльності запрошених експертіі - різноманітна (любителі подорожей, блогери, фотографи, стилісти тощо). Тривалість кожної зустрічі - від години до двох з посвятою у певну тему.

"Планування кар'єри", "Створення ситуації успіху", "Я - громадянин України", "Вільне виховання", "Навіщо, мені вчитися"? - це проєкти інноваційних моделей, які вчать думати, висловлювати й обгрунтовувати свою точку зору.

Одним із різновидів роботи клубу є вечірні зустрічі "Чашка". Вхідним білетом на них є наявність у всіх присутніх чашки з гарячим напоєм. Ці зібрання у неформальній обстановці, часто при свічках, дають можливість розкритися і впустити в своє серце потрібну інформацію. Теми зустрічей : "Що таке конкурентоспроможність особи", ,, Чи, є майбутнє у молодої сім'ї"?.

Загальне гасло клубу "Люди, думки, досвід". До участі в клубі запрошуються всі бажаючі, студенти, працівники, фахівці. Одні шукають відповідь на своє питання, а інші здатні дати повну і вичерпну відповідь.

За час роботи клубу відбулася велика кількість зустрічей з відомими людьми, для перевірки набутого в клубі досвіду між його учасниками був проведений конкурс ораторської майстерності.

Попереду – чимало планів, ідей та тем для обговорення. А ще – багато запитань, відповіді на які потрібно буде знайти. Покоління студентів постійно змінюються, а от теми, які їх хвилюють, - ні. Це теми, продиктовані самим життям. З часом на всі ці питання відповість, знову ж таки, те саме життя. Але навіщо набивати rулі на тому, через що вже пройшли мільйони людей? Звичайно, у «Погляді» не роздають імунітет від проблем, тут вчать традиційній життєвій мудрості, стресостійкості, вмінню мислити. А це і є кодом життєвого успіху.