PDFДрук

У коледжі презентували книгу про 130-річну історію спорту в закладі

Визначна подія відбулась 22 березня. В читальній залі Класичного фахового коледжу СумДУ зібралися люди, які в різні часи були пов'язані з фізичною культурою та спортом, викладали в ньому спортивні дисципліни, були активними учасниками змагань, примножували спортивну славу коледжу та Конотопа в цілому. Приводом для зустрічі спортсменів різних поколінь став вихід у світ книги місцевого автора Віктора Сидоренка «Крізь призму спортивного гарту». Її написання – це новий етап у дослідженні історії фізичної культури і спорту Конотопщини та освітнього закладу зокрема В ній докладно вивчається процес зародження, становлення й розвитку цього напрямку в КФК СумДУ, починаючи з 1890 року і до сьогодення.

У літературному доробку Віктора Сидоренка – це не перша книга. Власні та колективні праці на спортивну тематику він пише з 2015 року. В юності пан Віктрр сам активно займався спортом, відвідував спортивну школу, брав участь у змаганнях і навіть був чемпіоном Сумської області 1979 року з легкої атлетики та зимового багатоборства ГПО. Сьогодні він теж веде активний спосіб життя і грає у футбол у складі ветеранських організацій, а також долучається до організації змагань.

На написання книги у Віктора Сидоренка пішло півтора роки. Адміністрація Класичного фахового коледжу з першої зустрічі з автором підтримала його ініціативу, а відтак Віктору Сидоренку надавалася всіляка допомога. Він мав змогу працювати з архівними документами та фотоальбомами, які зберігаються в закладі. Викладачі фізкультури допомагали йому в спілкуванні з випускниками- ветеранами спорту, студенти – опрацьовувати архівну інформацію та статті місцевих ЗМІ різних років на спортивну тематику. До редагування вже написаного матеріалу підключилися викладачі-філологи. У створенні макету титульної сторінки допоміг викладач інформатики. В цілому, колективна праця виявилася успішною. Книга вийшла змістовною і презентабельною. Більш, ніж на 400 сторінках у ній викладена історія спортивних досягнень декількох поколінь.

Привітати заклад та самого автора з визначною подією прийшли цього дня чимало людей, серед яких не лише випускники, а й керівники підприємств та освітніх спортивних закладів, представники громадських організацій, молодь. Серед почесних гостей заходу був і народний депутат України Ігор Молоток, який активно підтримує розвиток спорту в своєму окрузі. Він подякував Віктору Сидоренку за титанічну та важливу працю та придбав 10 екземплярів книги, які під час презентації були подаровані випускникам-спортсменам закладу.

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість учасників заходу була обмеженою, а тому потрапили на нього не всі. Але навіть попри це в залі панувала неймовірно потужна атмосфера натхненності та гордості – за зроблену справу, за багаторічні результативні досягнення попередників у спорті, за повагу молодого покоління до своєї історії… Книга «Крізь призму спортивного гарту» покликана не лише популяризувати фізичну культуру та спорт у нашому закладі та місті в цілому, а й зміцнити зв'язок поколінь, провести паралель між минулим і сьогоденням. Щиро вдячні автору за ідею, яка спільними зусиллями була втілена в життя, за історичне дослідження результативної епохи спорту!

Як відзначила директор КФК СумДУ Тетяна Гребеник, поява на світ видання співпала ще з однією важливою подією – влітку минулого року коледж отримав ліцензію на підготовку молодших бакалаврів саме за спеціальністю «Фізична культура і спорт», яку серед коледжів не лише області, а й України, надає тільки наш освітній заклад. Тож, вважаємо це добрим знаком та новим стартом до подолання висот.