PDFДрук

Учасники клубу «Погляд» дискутували на тему сучасної екології


На черговому онлайнзасіданні дискусійного клубу «Погляд», що функціонує за сприяння БФ «Відень та КФК СумДУ, його учасники обговорювали одну з найболючіших екологічних тем сьогодення – сортування сміття. Після сходження снігу перед людськими очима відкрилися неприємні картини: засмічені пластиком та різноманітним побутовим мотлохом краєвиди. Частина населення організовується і влаштовує генеральне прибирання на вулицях, але всі ми знаємо, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Чому у населення такий низький рівень відповідальності за чисте довкілля? Чи є механізми впливу на людей, які смітять? На ці теми молодь активно дискутувала.

Говорили й про масштаби світової екологічної катастрофи та про необхідність сортувати сміття. Не зважаючи на те, що законодавство України з 2018 року зобов’язуэ розділяти побутові відходи для їх окремої утилізації, роблять це далеко не всі. Зі слів молоді, найбільшою проблемою є те, що комунальні служби з різних контейнерів складають відсортоване населенням сміття в один сміттєвоз і вивозять не на переробку, а на полігон. Там небезпечні синтетичні матеріали розпадаються десятками, а то і сотнями років, забруднюючи при цьому ґрунт та ґрунтові води.

Як показала дискусія, студентству не байдуже екологічне майбутнє Планети та України зокрема. А їх свідоме ставлення до цієї проблеми може послужити прикладом для деяких безвідповідальних громадян.