PDFДрук

Поспішайте творити добро!

У наш доволі непростий час девальвації моральних цінностей все частіше чуємо заклики творити добро. Але як це може виглядати? Допомогти хворому сусідові? Допомогти одногрупнику в навчанні? Утриматися від обпікаючої репліки на чиюсь адресу? Добро багатогранне, багатолике, воно не повинно кричати і бити себе в груди, сподіватися на фанфари…  Воно не має меж… Воно чекає від кожного з нас конкретних справ, першого кроку, першого погляду в бік того, хто його потребує…

«Добро не має кордонів» – саме під таким гаслом 18 вересня в актовій залі Політехнічного технікуму Конотопського інституту Сумського державного університету відбулися урочистості, присвячені презентації проектної діяльності членів організації «Новий час» з нагоди зустрічі закордонних гостей та підписанню угоди про співпрацю між Політехнічним технікумом КІСумДУ та благодійним фондом «Відень» (м. Конотоп) у рамках проекту «Коло друзів», підтриманого благодійною організацією «Вельтхауз» (м. Грац, Австрія).

Громадську організацію «Новий час» представляла її президент і засновник, кандидат педагогічних наук, директор Політехнічного технікуму Конотопського інституту Сумського державного університету Тетяна Вікторівна Гребеник. Зареєстрована організація 26 червня 2006 року. Ініціатори створення – молодіжні лідери серед студентів та працівників Політехнічного технікуму і Конотопського інституту Сумського державного університету. З-поміж напрямків роботи «Нового часу» – благодійні акції та заходи; сприяння реалізації молодіжної ініціативи; організація змістовного дозвілля, оздоровлення та тимчасового працевлаштування молоді; формування громадської свідомості юнаків та дівчат; шефська робота над вихованцями інтернатів та притулків; соціальна робота зі студентами, які потребують підвищеної педагогічної уваги; розвиток співробітництва з міжнародними організаціями.

Присутні в залі – викладачі та студенти навчальних закладів міста, робітнича молодь, вихованці конотопських шкіл-інтернатів та благодійного фонду «Відень», почесні гості свята – мали змогу побачити відеопрезентацію соціальних проектів, благодійних акцій молодіжної організації студентів «Новий час», девіз якої – «Якщо не ми, то хто змінить цей світ на краще?».

Тетяна Вікторівна, звертаючись із привітальним словом до учасників і гостей свята, зазначила, що Політехнічний технікум завжди був лідером у добрих справах (120-річна історія навчального закладу є підтвердженням цього). Яскравий приклад такого лідерства - діяльність «новочасівців». І додала: «Наше майбутнє – в наших руках. Готуйте нові ідеї, а ми готові вам допомогти».

Благодійний фонд «Відень» існує в нашому місті більше 13 років і є, як зазначив під час виступу директор Конотопського інституту Сумського державного університету Віталій Володимирович Бібик, взірцем громадської організації. Усіх добрих справ фонду не перелічити, однак його директор, керівник проекту «Коло друзів» Світлана Андріївна Шут та заступник директора з виховної роботи Політехнічного технікуму КІСумДУ Алла Іванівна Швидка запропонували молоді нові проекти, програми з метою зробити життя більш змістовним, дослухатися до інтересів, потреб, бажань юнаків та дівчат і запросили їх до нових клубів на захоплюючі зустрічі з відомими й успішними людьми. Назви клубів звучать промовисто: «Школа молодіжного лідера», «Школа волонтера», «Навчіть мене жити». Тож у молоді нашого міста є безліч можливостей збагатити своє життя і приносити користь суспільству.

Представник австрійської благодійної організації «Вельтхауз» (заснованої 1970 року), референт соціальних проектів у Східній Європі Агнес Тругер пояснила присутнім у залі, що напрям діяльності організації - допомога тим, хто її потребує. Задля цього працюють соціальні проекти в країнах Південної Америки, Африки, Східної Європи та Азії. Гостя з Австрії висловила задоволення від багаторічного (понад 10 років) співробітництва з благодійним фондом «Відень» і подякувала членам молодіжної організації студентів за їхні добрі справи, незважаючи на зайнятість. «Творчої вам наснаги, успіхів у діяльності на благо людства!» – з таким побажанням звернулася Агнес Тругер до юнаків та дівчат.

Виступи гостей та організаторів свята доповнювалися віршами й піснями у виконанні студентів Політеху та вихованців спеціалізованих шкіл-інтернатів міста, за що присутні в залі були вельми вдячні.

Людина починається з добра,
З уміння співчувати, захистити.
Це розуміти всім давно пора,
Бо ми прийшли у світ добро творити, –


ці слова запам’яталися кожному, хто завітав того дня до технікуму.

18 вересня 2012 року розпочато нову сторінку в діяльності молодіжної організації «Новий час». Її члени висловили сподівання, що ентузіазм молоді та великі плани щодо подальшої роботи дадуть можливість зробити ще багато добрих справ. Адже угода про співробітництво між двома потужними організаціями підписана з метою стимулювання молоді до самореалізації, всебічного розвитку, формування особистої позиції в суспільстві.



«Новочасівці» планують підтримувати молоді таланти, проводити спільні семінари, конференції, ділові зустрічі, «круглі столи», зберігати й розвивати українські традиції, організовувати й проводити заходи щодо змістовного дозвілля, здорового способу життя та культурного відпочинку молоді.

Потік творчості, ідей і прагнень членів молодіжної організації студентів могутній і широкий. Тож у добру путь, шановна юнь!

Т. Тараба