PDFДрук

Подорожуємо рідною Сумщиною

Екскурсією, сповненою нових знань і відкриттів, позитивних емоцій і вражень, стала подорож групи студентів І курсу (разом із викладачами Т.М. Радько, В.І. Очкасовим, Т.В. Яшиною, О.О. Соболевою) до Путивльського державного історико-культурного заповідника. Стародавнє тисячорічне місто – Путивль – радо відкрив таємниці своєї історії, увіковіченої в численних пам’ятках, туристичних об’єктах і музеях.
Знайомство першокурсників із перлиною культурної спадщини Сумщини, одним із найдавніших міст України розпочалося відвідуванням Путивльського краєзнавчого музею – найстарішого на Сумщині, експозиція якого зберігає унікальні експонати з археології, етнографії, нумізматики, зброї, меблів, книг, фотографій, документів, творів образотворчого та прикладного мистецтва, і продовжилося оглядовою екскурсією містом, де відбувалися події героїчного літопису «Слово о полку Ігоревім», оспіваним у шедеврах світової літератури та мистецтва.
Архітектурною величчю вразили всіх Спасо-Преображенський собор, зведений у 1617-1707 р.р., п’ятиярусний іконостас котрого виглядає фантастично і заворожує розмахом і довжиною внутрішнього простору; і «церква-фортеця» - Мовчанський монастир, історія заснування котрого сягає у далеке XV століття.
Де тільки не побували першокурсники! Надзвичайні враження залишило стародавнє Городище, розташоване в урочищі Городок на високій горі над річкою Сейм. Для перших поселень сіверян у VIII-IX ст. воно було укріпленим осередком і водночас святилищем, а у княжу добу Київської Русі стало дитинцем м. Путивль. Надзвичайно мальовничій краєвид, пам’ятник княгині Ярославні, особлива аура цієї місцини надихнула і нагадала знайомі поетичні рядки: «В Путивлі-граді вранці-рано співає-плаче Ярославна, як та зозуленька кує, словами жалю додає…» , які ми читали вголос разом із нашим чудовим екскурсоводом – науковим співробітником заповідника Надією Іванівною Сторчакою.
Але найбільш пам’ятним для першокурсників стало відвідування Музею партизанської слави у Спащанському лісі. Експозиція музею розповідає історію партизанського руху в часи Другої світової війни, дає змогу простежити шлях партизанського з’єднання С.А. Ковпака від Спащанського  лісу до далеких Карпатських гір. А яке захоплення викликали Музей зброї та військової техніки, в якому представлена для огляду  техніка різних родів і видів військ 30 – 80-их років ХХ століття, і можливість відвідати новоутворений Парк радянського періоду!
Скуштувавши смачного кулішу, зробивши силу-силенну світлин на згадку, трохи потомлені, але щасливі від побаченого та почутого, сповнені позитивних емоцій, ми повернулися до рідного міста, будуючи плани на наступні подорожі до Сум, Києва і Львова. Адже вивчати історію України наживо – це надзвичайно цікаво і захоплююче!