PDFДрук

Січневі події в становленні української державності

Про них ішла розповідь під час годин музею «Під прапором волі», проведених Тетяною Радько для студентів 4,6, 142СК, 241, 242 та 341 груп.

Січень – багатий на історичні події, що відбувалися в Україні протягом останніх ста років. Так, 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві Директорія УНР проголосила Акт злуки про об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Україну. З цієї нагоди святкуємо День Соборності України.

Трагічна сторінка була вписана в історію України 29 січня 1918 року, коли відбувся бій під Крутами.

Саме тоді на Чернігівщині недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназисти Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили у нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. За цей час ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

Кривавим став для українського народу і січень 2014 року. 19 числа в Києві почалось силове протистояння з режимом президента Віктора Януковича, яке закінчилось через місяць його втечею з країни.

16 січня 2014 року Верховна Рада з порушенням установленої процедури голосування прийняла ряд законів, спрямованих на звуження конституційних прав і свобод громадян, які відкривали шлях до масових репресій мирних громадян. Обурення прийнятими законами привело до жорсткого протистояння з міліцією та внутрішніми військами — бійців «Беркута» стали закидати камінням, петардами, «коктейлями Молотова — у відповідь спецпризначенці застосували спецзасоби, водомет, зброю.

22 січня під час протистоянь біля стадіону «Динамо» з вогнепальної зброї було вбито перших трьох протестувальників, а переслідування протестуючих почалось не лише в зоні конфлікту, але й на околицях Києва, — їх почали викрадати, піддавати тортурам і вбивати руками як силовиків, так і з допомогою найнятих банд молоді.

З цього дня силові протести пройшли в ряді обласних центрів — до 27 січня було захоплено ряд міністерств в Києві, заблоковано воєнні частини в прилеглих до столиці районних центрах, взято штурмом обласні адміністрації в 10 містах Західної та Центральної України, а сутички з міліцією відбувались практично в усіх великих містах країни.

Аби трагічні моменти історії не повторювалися, ми маємо знати про них усе, до найменших подробиць. Щоб мати можливість аналізувати і мислити. Особливо необхідним це є для молоді, в руках якої майбутнє держави.