PDFДрук

Бахмач, Крути повік НЕ ЗАБУТИ!

Мандрівкою, сповненою емоцій і вражень, стала для політехівців екскурсійна подорож до Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» (с. Пам'ятне Борзнянського району Чернігівської області).

Побувати на місці легендарного бою, який відбувся 29 січня 1918 року і увійшов в історію як бій, що стримав стрімкий наступ більшовицького війська на Київ і дозволив уряду УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманства) добитися визнання України на міжнародному рівні та укласти Брестський мирний договір, саме цими січневими днями було надзвичайно зворушливо, щемливо, символічно. Адже події сьогодення свідчать, що історія повторюється: як і 102 роки тому українська держава виборює свою незалежність та втрачає своїх найкращих синів.

Емоційна, змістовна розповідь працівників музею, ознайомлення з експозицією, вшанування пам’яті героїв Крут та їхніх нащадків - героїв сучасності, полеглих на сході України в російсько-українській війні, пронизливий вітер і сніг – усе це разом сприяло зануренню в атмосферу трагічних і героїчних подій початку минулого століття, усвідомленню того, що і сьогодні боротьба за Україну продовжується і захищати свою державу має бути готовим кожен українець.