PDFДрук

Британські медики та рятувальники вчили конотопців основам домедичної підготовки

Два дводенні пятигодинні тренінги з надання домедичної підготовки в укритті Класичного коледжу СумДУ провели британські лікарі-ветерани, представники британської гуманітарної організації RE:ACT Disaster response. Даний захід організований у співпраці ГО «МОС «Новий час», КФКСумДУ та БО «Українська освітня платформа».

Учасниками тренінгу стали представники студентської молоді, молодіжної ради, органів місцевого самоврядування, лікарі, викладачі, рятувальники, волонтери та активні мешканці громади.

Протягом двох днів інструктори навчали конотопців реагувати на випадки небезпеки, що загрожує життю та здоров’ю людини. А також показували алгоритм дій, який може швидко й ефективно допомогти врятувати життя з мінімальними втратами.

Які навички відпрацювали слухачі тренінгу?

-перевірка дихання та забезпечення стабільного дихання під час надзвичайних ситуацій;

-зупинка різних видів кровотеч (масивної кровотечі та слабкої);

-накладання турнікету, різновиди тиснучих пов'язок, способами тампонування у випадку великих поранень у місцях, де неможливо накласти турнікет чи тиснучу пов'язку;

-надання допомоги при пораненні грудної клітки, накладання інклюзивної пов'язки, інформація про те, що відбувається з легенями під час проникаючого поранення.

Після завершення інформаційної сесії учасники тренінгу взяли участь у практичній частині, під час якої відпрацювали дії при різних видах поранень. Доступно, інформативно і легко, не зважаючи на те, що інструктори говорили англійською.

В якості перекладача тренінг супроводжував Петро Дацків – проєктний менеджер БО «Українська освітня платформа». Це організація, яка базується у Львові, але діє по всій Україні. У партнерстві з «Освітньою платформою» волонтери британської гуманітарної організації «RE:ACT» на території нашої держави проводять тренінги для тих, хто знаходиться в зоні ризику, проживає в безпосередній близькості до російського кордону або в прифронтових зонах. Зі своєю благодійною місією вони вже побували в Запоріжжі, Миколаєві, Нікополі, Марганці, Дніпрі, Харкові, Херсоні, Покровську та ін.

«Інструктори – медики та рятувальники, - розповідає Петро Дацків. - Вони працювали в різних країнах: наприклад, у Мароко та Туреччині, коли були землетруси, - витягали людей з-під завалів будинків. З лондонського метро – під час теракту. Всі вони вміють діяти в надскладних ситуаціях. Під час поїздок вже навчили понад 200 людей. Безпосередньо в Україні, окрім проведення інструктажів, допомагали, зокрема, встановлювати системи очистки води на Херсонщині після підриву дамби минулого року, долучалися до відновлення інфраструктури в цій місцевості – після спаду рівня води закуповували хімічні набори та дезинфікували житлові будинки після потопу».

Гуманітарна допомога має 4 складові: вода, медикаменти, їжа та укриття, тож «RE:ACT» намагаються допомагати по всім чотирьом.

Щиро вдячні медикам-волонтерам за цінну та корисну інформацію. Це новий досвід про те, як під час війни, перш за все, не панікувати, швидко та правильно допомогти постраждалому і найголовніше – як зробити все для того, щоб урятувати життя. Раді знайомству та підтримці з боку міжнародної спільноти. Все буде Україна!