PDFДрук

Основні елементи шляхопроводів та їх експлуатація: виїзне засідання наукового гуртка «Автомагістраль»

25 квітня 2024 р. у Класичному фаховому коледжі СумДУ відбулося чергове, цього разу виїзне, засідання наукового гуртка «Автомагістраль», яке провели викладачі Тетяна ТАРАСЕНКО (гарант освітньої програми), Олександр ЗАБІЯКА та Владислав ТЕТЕРА для здобувачів освіти спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія (освітньо-професійної програми «Будівництво, експлуатація і ремонт автомобільних доріг та аеродромів»). Тема зустрічі – «Ознайомлення з основними елементами шляхопроводів та їх експлуатацією».

Олександр ЗАБІЯКА ознайомив гуртківців з основними елементами залізобетонного та металевого шляхопроводів. Закцентував увагу на відмінностях конструкції споруд, окреслив їх переваги, недоліки та особливості застосування. Здобувачі освіти дискутували щодо проблеми покращення естетичного рівня споруди в урбаністичному середовищі.

Владислав ТЕТЕРА детально зупинився на питанні експлуатаційного утримання шляхопроводів. Він показав місця на споруді, які було відремонтовано восени минулого року, наголосив на найпоширеніших методах поточного ремонту шляхопроводів – заштукатурювання сколів бетону, покриття бетонних поверхонь цементним розчином з ПАР.

Тетяна ТАРАСЕНКО пояснила гуртківцям основні помилки будівельників при зведенні мостів та шляхопроводів, які згодом призводять до руйнування берегових опор та стиків прогонних будов, зокрема неправильний підбір дорожньо-будівельних матеріалів або їхня погана якість.

Наочність теорії на практиці викликала інтерес у здобувачів освіти, які зазначили, що тепер вони зможуть співвідносити руйнування елементів шляхопроводів з причинами їх виникнення. Також вони цікавились проєктуванням отвору моста на практиці.

Важливо додати, що в кінці травня члени наукового гуртка «Автомагістраль» планують зробити зйомку параметрів автомобільної дороги для проєктування шляхопроводу електронним тахеометром. Тож долучайтесь до подальших наших засідань!