PDFДрук

Безпечне освітнє середовище: питання профілактики травматизму серед здобувачів освіти

Одним із пріоритетних завдань Класичного фахового коледжу є формування основних здоров’язбережувальних компетентностей, формування навичок безпечної поведінки.

30 квітня 2024 р. викладачі Класичного фахового коледжу взяли участь у вебінарі «Профілактика травматизму серед здобувачів освіти». Спікер – канд. техн. наук, ст. викладач кафедри прикладної екології та природозахисних технологій Сумського державного університету Віра ФАЛЬКО.

На початку онлайн-зустрічі Віра Володимирівна наголосила на актуальності зазначеної теми та важливості виконання заходів щодо безпеки праці та збереження здоров’я всіх учасників освітнього процесу в закладах освіти. Вона зазначила, що в минулому році було зафіксовано: 3 879 нещасних випадків серед учнів під час освітнього процесу (9 зі смертельними наслідками); 395 нещасних випадків невиробничого травматизму учнів зі смертельними наслідками (ДТП, утоплення, навмисне самоушкодження тощо).

Під час вебінару було розглянуто основні правила безпеки та алгоритми дій викладачів та студентів у разі виникнення землетрусу та обвалу будівлі закладу, у разі пожежі, стихійних лих, надзвичайних ситуацій епідемічного характеру, під час дорожнього руху, у разі знаходження вибухонебезпечних приладів тощо. Також присутні проаналізували відсоткову динаміку нещасних випадків у 2020–2023 рр.

Особливу увагу спікер звернула на алгоритм дій викладачів та здобувачів освіти під час занять при оголошенні сигнала «Повітряна тривога».

Також учасники заходу обговорили різноманітні аспекти травматизму (причини, типи травм, методи попередження та першої допомоги), поділилися цінними порадами та рекомендаціями, які допоможуть учасникам освітнього процесу уникнути травм та підтримувати своє фізичне та психічне здоров’я.

Насамкінець Віра ФАЛЬКО зауважила, що викладач має створити такі умови всіх можливих заходів, аби не допустити виникнення травм на занятті, бути готовим правильно надати домедичну допомогу при виникненні такої потреби. Важливо комплексно підходити до проблеми профілактики травматизму на всіх рівнях, вносити зміни в законодавчі та нормативно-правові акти та намагатися змінити ставлення здобувачів освіти та педагогів до особистої безпеки.