PDFДрук

Заняття на виробництві як важливий крок у підготовці майбутніх фахівців залізничної галузі

Залізнична колія – це фундамент залізничного транспорту, від стану якої залежить якість перевізного процесу, швидкість і безпека руху поїздів. Головним завданням колійного господарства є утримання залізничної колії в працездатному стані, що забезпечує безперебійний та безпечний рух поїздів з установленою швидкістю.

05 квітня 2024 р. для здобувачів освіти Класичного фахового коледжу спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія (освітньо-професійна програма «Будівництво, обслуговування і ремонт залізничних колій») у межах вивчення дисципліни «Колійні машини» було проведено заняття на виробництві – на ділянці залізниці, де виконувався середній ремонт стрілочного переводу. Викладачі коледжу Тетяна СИКАЛ, Наталія ПАВЛЕНКО та Антон ГРЕБЕНИК детально ознайомили майбутніх фахівців залізничної галузі з технологією виконання зазначеного виду ремонту.

Студенти мали змогу побачити універсальну машину TL-70, що застосовується для укладання (переукладання) нових стрілочних переводів і колії всіх типів, у роботі. Машина пересувається на чотирьох гідравлічно-керованих гусеницях, закріплених на телескопічних опорах, які можуть розсовуватися горизонтально і вертикально. Установка здатна самостійно піднімати, транспортувати, монтувати довгі й важкі елементи залізничної колії та стрілочних переводів. Призначена для заміни елементів шляху й стрілочних переводів, а також для укладання колії. Вона може зняти старий елемент, перенести його до місця вивантаження, наприклад, до вагона, і підняти його у вагон. Машина може також вивантажити новий елемент, перенести його до потрібного місця шляху й установити.

Розвиток і процес відновлення нашої держави залежить від молоді, її знань та професійних умінь і навичок, а головне – бажання працювати. Сьогодні залізниця має попит на кваліфікованих спеціалістів, тому такі заняття на виробництві дозволяють здобувачам освіти коледжу освітньо-професійної програми «Будівництво, обслуговування і ремонт залізничних колій», майбутнім фахівцям залізничної галузі, поглибити і закріпити теоретичні знання, формувати якісні й актуальні для сучасного ринку праці компетентності, виховувати професійну відповідальність.