PDFДрук

У «Погляді» говорили про українські традиційні прикраси


Українські жінки не лише одні з найкрасивіших у світі, а ще й такі, які знають безліч способів притягнути до себе увагу з допомогою одягу, аксесуарів та прикрас.

8 лютого в рамках засідання дискусійного клубу «Погляд», що діє за співпраці БФ «Відень» та Класичного коледжу СумДУ, відбулось заняття на тему традиційних українських жіночих прикрас. Його для членкинь Денного центру матері та дитини БФ «Відень» провела конотопська майстриня, неперевершена ораторка, поетеса і просто давня товаришка нашого освітнього закладу Ірина Козлова.

Прикраси для жінок – це показних їхньої статечності, добробуту та батьківської турботи. З давніх-давен українки носили сережки. Вони могли бути виготовлені з різних матеріалів, як то: мідь, латунь, олово – зазвичай, із цих металів робилися буденні прикраси на вуха. Та срібло, золото – такі сережки одягали лише на свято. «На люди» одягали жінки також перстні, а от на щодень знімали, бо руки в такі дні постійно були зайняті роботою.

А скільки в українських жінок за багатовікову історію накопичилося прикрас на шию! Дукач і дукат, шелест, салба, дармовис, гердан, криза, силянка, низанка, пацьорки, баламути, перли, лускавки, клокічки, згарди, туркези – усе це намиста і це далеко не повний їх перелік!

Приємні враження від почутої інформації та неймовірні емоції від можливості приміряти величезну колекцію Ірини Козлової на себе отримали цього дня жінки Денного центру! Спілкування у теплому колі однодумців, обмін жіночою енергією та смачне чаювання разом дало можливість хоча б на деякий час забути про те, що навколо нас - війна і що ми маємо щодня, щохвилини бути сильними. Такі невеличкі паузи дуже потрібні, щоб набиратися сил і відчути радість життя. Особливо для жінок. Тож, займайтеся улюбленими справами, доторкайтеся хоча б іноді до прекрасного, несіть красу у цей недосконалий і часом жорстокий світ! Разом переможемо!