PDFДрук

Гостьова лекція до Дня безпечного Інтернету

Сьогодні ми просто не можемо уявити своє життя без Інтернету, що відкриває величезні можливості для освітнього процесу, спілкування, роботи, дозвілля тощо. Це величезний інформаційний потенціал, засіб гармонійного розвитку особистості. Безперечно, уміння швидко та ефективно використовувати ресурси Всесвітньої мережі, критично відбирати, систематизувати та оцінювати потрібну інформацію є необхідною компетентністю сучасного здобувача освіти. Однак із розширенням можливостей збільшується і кількість ризиків та загроз, тому проблема виховання культури безпечного користування Інтернетом, зокрема, серед молоді, необізнаність у своїх правах та обов’язках в онлайн-просторі є актуальною в ХХІ ст.

Щорічно в перший вівторок лютого у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day), який запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо дітьми та молоддю.

08 лютого 2023 р. в Класичному фаховому коледжі СумДУ з метою формування компетентностей цифрової грамотності студентів, забезпечення захисту особистості від шкідливих інформаційних впливів, акцентування уваги на важливості безпечної поведінки у Всесвітній мережі для здобувачів освіти спеціальностей 171 Електроніка (освітньо-професійна програма «Виробництво електронних та електричних засобів автоматизації») та 123 Комп'ютерна інженерія (освітньо-професійна програма «Обслуговування комп'ютерних систем і мереж») було проведено гостьову лекцію на тему «Як захистити персональні дані в Інтернеті від шахраїв». Спікером виступила представниця IT-Cluster, Grodas Group Ольга НЕШТА.

Під час онлайн-зустрічі учасники ознайомилися з основними правилами кібербезпеки, способами захисту персональних даних від інтернет-шахраїв, дізналися про секрети збору особистої інформації різними додатками, отримали важливі практичні рекомендації щодо убезпечення свого онлайн-простору. Ольга НЕШТА наголосила, що надзвичайно важливо цінувати власну безпеку та уважно ставитися до розміщення особистих даних у соціальних мережах, на різних онлайн-платформах. Вона зазначила, що «у реаліях ХХІ ст., як це не дивно, великою цінністю є саме ваш особистий акаунт».

Здобувачі освіти із задоволенням та зацікавленістю прослухали онлайн-лекцію, яка переросла у жваву дискусію. Усі присутні переконалися, що цифрова грамотність має бути невід’ємною рисою майбутнього фахівця сучасного інформаційного суспільства, яку потрібно розвивати протягом усього життя.

І головне, як стверджують спеціалісти із захисту інформації, пам’ятайте: інтернет-безпека – це як власна гігієна: про неї треба дбати щодня.