PDFДрук

Підвищуємо кваліфікацію: навчаємося правильно надавати першу домедичну допомогу

Навички надання першої домедичної допомоги – критична необхідність для кожного, особливо в умовах воєнного часу. Отже, нового значення набувають різноманітні навчання та тренінги з першої домедичної допомоги, завдяки яким можна освоїти важливі навички, що дозволяють зберегти людське життя до прибуття медичного фахівця.

Протягом 06–08 лютого 2023 р. на базі Регіонального навчально-тренувального центру підготовки немедичних працівників та за сприяння Центру розвитку кадрового потенціалу була реалізована програма підвищення кваліфікації «Домедична допомога постраждалим в умовах воєнного часу». Серед її учасників була й керівник фізичного виховання Класичного фахового коледжу СумДУ Лілія САБАНІНА.

Практичні заняття на високому рівні провели викладачі кафедри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Навчально-наукового медичного інституту СумДУ, зокрема: д-р. мед. наук, проф. Шкатула Ю. В., канд. мед. наук, доцент Бадіон Ю. О., канд. мед. наук Ткаченко Ю. А.

Важливо, що учасники закріпили отриману фахову теоретичну інформацію на практиці: навчилися надавати домедичну допомогу постраждалим із зовнішніми кровотечами та травматичними ушкодженнями за алгоритмом MARCH, набули практичних навичок із базової серцево-легеневої реанімації з використанням автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Заняття відбулися у вигляді стандартизованих симуляційних тренінгів із застосуванням багатофункціональних фантомів та манекенів тіла людини.

Переконані, такий обмін досвідом є надзвичайно важливим і потрібним повсякчас, адже саме так ми зможемо врятувати чиєсь життя. І головне – у наданні будь-якої допомоги, особливо медичної, важливо бути небайдужим.