PDFДрук

Співпраця заради запобіганню домашньому / гендерно зумовленому насильству в Конотопській громаді: колектив Класичного фахового коледжу підтримує актуальні ініціативи ГО «МОС «Новий час»

Як відомо, світова громадськість визнає насильство однією з небезпечних проблем, які є перепоною на шляху подолання нерівності й дотримання людських прав та наносять величезну моральну шкоду суспільству.

09 лютого 2023 р. на базі Класичного фахового коледжу СумДУ (Інноваційний простір) відбулося засідання круглого столу «Насильство в сім’ї: розпізнати та запобігти». Захід пройшов у рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Конотоп – територія добра і милосердя», яка реалізується в Конотопській об’єднаній територіальній громаді завдяки ініціативі громадської організації «Молодіжна організація студентів «Новий час» у межах співпраці з UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID. Головними натхненницями та координаторками проєкту є Тетяна ГРЕБЕНИК (директорка коледжу), Юлія БІБІК (заступниця директорки з виховної роботи) та Валентина ВОЛІК (правозахисниця).

Серед учасників заходу були представники органів місцевого самоврядування Конотопської міської та районної рад; мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього / гендерно зумовленого насильства в Конотопському районі, Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Конотопського міськрайцентру зайнятості, представники Управління освіти Конотопської міської ради, Управління соціального захисту населення Конотопської міської ради, відділу превенції Конотопського відділу поліції, ЗМІ, небайдужі жителі Конотоп, а також практичний психолог Класичного фахового коледжу, викладачі та здобувачі освіти.

Під час засідання круглого столу присутні окреслили термінологічний апарат, обговорили питання формування в громаді «нульової толерантності» до насильства; шляхи запобігання домашньому / гендерно зумовленому насильству; акцентували на основних моментах у законодавстві щодо захисту прав осіб, які потерпіли від домашнього насильства; виробили шляхи співпраці всіх зацікавлених організацій та осіб з попередження насильства в громаді. Учасники заходу переконалися, що найважливішу роль у запобіганні насильства в родинах відіграє інформаційно-просвітницька робота, тобто ефективному розв’язанню окресленої проблеми має сприяти злагоджена взаємодія всіх відповідних служб.

Тетяна ГРЕБЕНИК, очільниця проєкту, зазначила, що тільки спільними зусиллями на всіх рівнях влади та громади можна буде вибудувати нову систему відносин на основі взаємоповаги та без застосування сили при вирішенні питань. Вона підкреслила, що сучасні виклики у сфері запобігання домашньому / гендерно зумовленому насильству вимагають від всіх структур, які здійснюють заходи у цій сфері, чіткої злагодженої взаємодії, комплексного реагування щодо вчасного виявлення фактів насильства та надання своєчасної допомоги постраждалим : «Насильству немає виправдання. Це не сімейна справа, не спосіб виховання, не специфічний вияв ніжності та любові. Це злочин, про нього необхідно повідомляти».

Юлія БІБІК ознайомила присутніх із основними етапами реалізації проєкту та заходами, які будуть проведені протягом січня–травня цього року в Конотопській об’єднаній територіальній громаді. Вона наголосила, що «все в нашому житті починається з родини, з дому, який для кожного асоціюється із захисною спорудою та міцними мурованими стінами. Саме сімейні традиції формують світоглядні орієнтири та систему цінностей молодого покоління». Проте не кожен із нас може з упевненістю вважати свій будинок фортецею, а своїх рідних і близьких – гарантами власної безпеки.

Модераторка проєкту Валентина ВОЛІК запросила всіх учасників до активної участі у заходах проєкту із підвищення рівня обізнаності про прояви насильства та шляхи запобігання. Правозахисниця зазначила, що сьогодні ще й досі розповсюджені погляди та стереотипи, успадковані від патріархального укладу, які в суспільній свідомості нерідко саме виправдовують домашнє насильство.

За результатами круглого столу його учасниками було прийнято резолюцію та затверджено звернення до органів місцевої влади щодо розробки комплексної програми із запобігання домашньому / гендерно зумовленому насильству в Конотопській об’єднаній територіальній громаді.

На жаль, домашнє насильство довгий час вважалося внутрішньосімейним, приватним питанням, проблемою конкретної родини. Через побоювання втрутитися в особисте життя людини воно було поза увагою з боку держави. Проте це серйозна актуальна проблема суспільства загалом, про яку потрібно говорити та виносити на вищий рівень розв’язання.