PDFДрук

Виставка до Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці Класичного фахового коледжу СумДУ

Міжнародний день рідної мови запровадили 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Свято відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. В Україні це свято відзначають з 2002 року. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

У цей непростий для нас рік – рік війни, збройної російської агресії – більш усвідомлено пригадуємо слова Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову…». Війна дала поштовх всім нам ще глибше замислитись над тим, як важливо цінувати й любити рідну мову… Адже ми, українці, сьогодні об’єднуємося ще більш усвідомлено для збереження своїх цінностей: нашої національної ідентичності, нашої мови.

До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеці Класичного фахового коледжу підготовлено книжкову виставку. До уваги користувачів пропонується література, що висвітлює питання розвитку мовного простору нашої держави: довідкові видання, твори відомих українських і не тільки українських поетів рідною мовою, словники та інша література.

Віримо в перемогу, у власні сили, і пам’ятаємо, що наше слово – наша сила і зброя!