PDFДрук

Чергове засідання гуртка «ВІМ-технології в будівництві»

24 березня 2023 р. відповідно до плану-графіку роботи гуртка «ВІМ-технології в будівництві» (http://surl.li/ftcbf) відбулася чергова зустріч здобувачів Класичного фахового коледжу СумДУ освітньо-професійних програм «Професійна освіта. Будівництво та зварювання», «Будівництво та експлуатація будівель та споруд» із керівником цього науково-технічного об’єднання Наталією ГРАНО та його консультантом – представником роботодавців Дмитром СЕМЕРЕНКОМ.

Предметом зустрічі стала актуальна тема сьогодення – використання програмного забезпечення REVIT в архітектурному проєктуванні, зокрема бомбосховищ, укриттів та кімнат безпеки. Під час проєктування таких споруд необхідно орієнтуватися на сучасні матеріали (екрануючі та композитні матеріали протирадіаційного захисту й підвищення класу щодо ступеня захисту) та технічні рішення (повна герметизація приміщення та/або автономна система життєзабезпечення).

Дмитро Віталійович зазначив, що важливо дотримуватися всіх аспектів специфічного будівництва:

- рівня захисту від конкретних загроз і ступеня протидії;

- вентиляції та підтримки рівня СО2;

- автономності роботи комунікацій на тривалий час;

- конфіденційності та маскування;

- комфортності, достатньої для побутового співіснування людей.

Додатково при проєктуванні необхідно враховувати небезпеку кліматичних змін, катаклізмів, витоку хімічних речовин, фосфорних і вакуумних бомб, аварій на АЕС, ядерних вибухів, що несуть пряму небезпеку для життя.

Під час зустрічі гуртківці також обговорили основні проєктні та інжинірингові етапи будівництва бункера, укриття чи бомбосховища; процес створення моделей у REVIT.