PDFДрук

У коледжі відбулась презентація книги «Ревізії Конотопської сотні 30-40 рр. ХVIIІ ст.»

30 березня 2023 р. в стінах Класичного фахового коледжу відбулась презентація книги «Ревізії Конотопської сотні 30-40 рр. ХVIIІ ст.» – результат тривалої та кропіткої роботи дослідників, які об’єднали свої зусилля заради спільної мети: дослідження історії Конотопщини козацької. Проєкт реалізовано Благодійним Фондом «Спадок Гетьманщини» в партнерстві з Батуринським Національним історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця», Центральним державним історичним архівом України та видавництвом «КЛІО».

На заході були присутні військовослужбовці 58 ОМПБр ім. гетьмана Івана Виговського, Акуліч Олександр, краєзнавець, співробітник конотопського краєзнавчого музею ім. О.М.Лазаревського, Віктор Забіяка, керівник апарату районної державної адміністрації, Сергій Панченко-доцент, д.б.н., начальник науково-дослідницького відділу Гетьманського національного природного парку, Ірина Козлова – поетеса, майстриня, членкиня Національної спілки письменників України, керівник конотопської міської літературної студії «Джерела», священники Православної Церкви України, волонтери Конотопщини, вчителі, викладачі, бібліотекарі шкіл, ліцеїв, коледжів, училищ, представники галузі освіти та культури Бочечківської, Дубов’язівської, Попівської ОТГ.

З вітальним словом, щирими побажання творчоюї та наукової наснаги майбутнім дослідникам реєстрів звернулись до присутніх директор Конотопського інституту СумДУ Віталій Бібик, голова Конотопської районної ради Олексій Бойченко.

Упорядник видання чернігівський історик, к.і.н., Олександр Тригуб, поділився історією створення презентованого видання, розповів про етапи вивчення та підготовки до друку безцінних стародавніх документів.

На заході доповіли про свої наукові та краєзнавчі знахідки дослідники нашого регіону. Леміш Наталія, к.і.н., доцент, директор бібліотеки КФК СумДУ, розповіла про ревізії Конотопської сотні 30-40 р.р. XVIII ст. як пам’ятки української ідентичності та джерела документознавчих студій. Зоя Шалівська, членкиня Національної спілки журналістів України, відповідальна секретарка Київської правозахисної організації депортованих українців «Холмщина», розповіла про період занепаду Гетьманщини як наслідок політики влади московії (за матеріалами «Ревізій Конотопської сотні») та присвятила частину доповіді долі козацьких нащадків. Також присутні прослухали відеовиступ Ростислава Мартинюка історика, журналіста, дослідника політичної географії Війська Запорозького Городового про Ніжинський полк у географії Гетьманщини та сучасної України. Аліна Іващенко заступник голови БФ «Спадок Гетьманщини» повідомила про діяльність БФ «Спадок Гетьманщини».

Сподіваємося, що презентоване сьогодні дослідження стане в нагоді не лише історикам, генеалогам, краєзнавцям, учителям шкіл та викладачам, а також усім, хто цікавиться походженням власного родоводу та історією України періоду Гетьманщини в цілому.

Приємно, що наш навчальний заклад вже досить тривалий час є науковим осередком у Конотопі, культурно-просвітницьким простором, який несе українську національну ідею в серця конотопців і збирає громадськість на важливі й соціально-вагомі події та зустрічі.

Дякуємо всім присутнім за високий науковий рівень заходу та теплу невимушену атмосферу спілкування!

Фото Валерія Гапоненка.