PDFДрук

Фонд бібліотеки КФК СумДУ поповнився черговою книгою із серії «Спадок Гетьманщини. Конотопщина козацька»

11 вересня 2023 р. за співпраці Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» (м. Батурин) та благодійного фонду «Спадок Гетьманщини» відбулася надзвичайно важлива подія в житті нашого міста – презентація книги під назвою «Місто Конотоп у матеріалах Генерального опису Лівобережної України 1765–1769 років. Козацька старшина та духовенство».

Зазначене документальне історичне видання є вже другою книгою із серії «Спадок Гетьманщини. Конотопщина козацька», що покликана сприяти вивченню, оприлюдненню та введенню до наукового обігу невідомих архівних джерел з історії нашого краю доби козацтва.

На цьому заході були присутні провідні історики, краєзнавці, музейники, освітяни, військові, представники громадськості, журналісти. До участі в цій події долучилися, зокрема, і співробітники Класичного коледжу СумДУ – Юлія БІБІК, Тетяна РАДЬКО, Оксана СОСНЕНКО.

На початку презентації до гостей із вітальним словом звернувся почесний громадянин міста Конотоп і корінний його житель, меценат видання Євген СУР, який є ідейним натхненником багатьох фундаментальних історичних досліджень і видавничих проєктів. Він побажав, аби кожен із нас прагнув знайти своє коріння, відновити так званий генетичний зв’язок із пращурами, пам’ять про яких десь загубилася в бурхливому перебігу минулих століть, адже родовід – це наша сила, відчуття причетності до своєї країни, до світу. Також він додав, що готовність українців боронити державу формувалася і у славному козацькому Конотопі, який є яскравим прикладом усіх історичних процесів, що відбувалися в Україні.

Рецензенти видання, директор Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Олександр КОВАЛЕНКО та генеральна директорка Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» (м. Батурин) Наталія РЕБРОВА, відзначили історичну цінність відомостей про соціально-економічні відносини та господарювання населення Конотопщини та роль книги у збереженні історичної пам’яті про героїчне минуле українського козацтва.

Андрій КОВАЛЬОВ, речник Генерального штабу Збройних сил України, відомий історик і політолог, поважний гість презентації, влучно провів паралелі між минулим та сьогоденням України, зазначивши про важливу роль зв’язку поколінь, особливо в такий надзвичайно складний для України час – воєнний період.

Також за допомогою відеозв’язку до присутніх мав змогу звернутися упорядник книги та відомий чернігівський історик-генеалог Олександр ТРИГУБ, який розповів про історію створення презентованого видання, етапи дослідження та підготовки до друку безцінних стародавніх документів.

Особливого козацького колориту та музичної атмосфери проведеному заходу додав спів народного артиста України, видатного кобзаря, бандуриста, лірника, очільника гурту «Хорея Козацька», лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, молодшого сержанта Збройних сил України Тараса КОМПАНІЧЕНКА.

Представниці нашого освітнього закладу Тетяна РАДЬКО та Юлія БІБІК подарували начальнику Управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України, полковнику Богдану СЕНИКУ ляльку-оберіг, яку власноруч з вірою в перемогу виготовила співробітниця коледжу та чудова майстриня Надія МОЗГОВА.

Не менш важливою культурно-просвітницькою подією в межах презентації стало відкриття музею «Спадок Гетьманщини. Місце пам’яті Конотопа», створеного в унікальній історичній хаті козацької родини Зимовців, збудованій у 1861 р. на Загребеллі (житловий район Конотопа). Його мета – показати виняткове значення козацтва у збереженні національної ідентичності українців, попри жорсткі утиски імперії. Усі охочі жителі та гості м. Конотоп матимуть можливість відвідати музей з жовтня 2023 р. за адресою: Сумська обл., м. Конотоп, вул. Північна, 31. Додаткову інформацію можна отримати по телефону: +38 067 424 26 23.

Висловлюємо вдячність організаторам та модераторам зустрічі за можливість долучитися до цієї важливої події. Переконані, книга «Місто Конотоп у матеріалах Генерального опису Лівобережної України 1765–1769 років. Козацька старшина та духовенство» буде цікавою історикам, зокрема дослідникам генеалогії, краєзнавцям, нашій молоді та просто тим, кому небайдужа історія рідного краю.

Американський письменник Роберт Пенн Уоррен писав: «Ніщо не зникає без сліду, ніколи не зникає. Завжди знаходиться якась нитка, … І всі часи – це єдиний час, і всі ті, хто давно помер, немов і не жили, й не житимуть, аж поки ми не дамо їм життя, заговоривши про них і про очі їхні, благально звернені до нас з мороку. Ось у що віримо ми всі, дослідники історії. І ми любимо істину».

Тож вивчаймо історію власного народу та пам’ятаймо, що ми – нащадки непереможного козацького роду!