PDFДрук

Знання, що рятують життя: працівники коледжу взяли активну участь у триденному тренінгу з мінної безпеки й алгоритму дій у випадках хімічного та радіаційного забруднення

У нашій країні триває війна… Вона несе багато викликів і небезпек, одними з яких є залишки різних типів вибухових пристроїв, що залишаються в місцях активних бойових дій, та загрози застосування ворогом хімічної та ядерної зброї. На жаль, Україна ввійшла до переліку країн, територія яких найбільш забруднена мінами. Саме інформаційно-просвітницька робота, спрямована на інформування суспільства про небезпеку, яку несуть вибухонебезпечні предмети, правила поведінки при їх виявленні рятує людське життя.

Протягом 18–20 вересня 2023 р. з ініціативи ГО «Інноваційні соціальні рішення» у співпраці з Мобільним рятувальним центром швидкого реагування ДСНС України у м. Київ відбувся тренінг з мінної безпеки та алгоритму дій у випадках хімічного й радіаційного забруднення для команд мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства. До цієї важливої зустрічі долучилися і працівники Класичного фахового коледжу СумДУ, зокрема гарант освітньої програми «Професійна освіта. Будівництво та зварювання», керівник мобільної бригади соціально-психологічної допомоги в Конотопському районі Тетяна ШУЛЬГА, викладач дисципліни «Безпека життєдіяльності та охорона праці» відділення «Транспортне будівництво» Антон ГРЕБЕНИК та інші.

Під час тренінгу були обговорені актуальні питання мінної безпеки на деокупованих територіях. Так, учасники ознайомились із видами уламків боєприпасів при руйнуванні укріплень, споруд; з видами мін, розтяжок та саморобних вибухових пристроїв. Дізналися про вплив сучасної ядерної зброї на людину та принципи визначення зон ураження. Організатори заходу особливо наголошували на основних правилах захисту цивільного населення у випадках загрози застосування радіаційної, хімічної, біологічної зброї.

Важливо, що коледжани мали змогу ознайомитись з особливостями надання екстремальної та кризової психологічної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій, а також з алгоритмами взаємодії команд мобільних бригад з психологами ДСНС у разі розгортання пункту екстреної психологічної допомоги.

Також усі присутні пройшли теоретичну та практичну підготовку з надання тактичної домедичної допомоги та отримали відповідні сертифікати. Дякуємо організаторам тренінгу за цінний досвід, який так важливий під час війни.

Пам’ятаймо – знання заходів безпеки допоможе уникнути загрози і врятувати життя!