PDFДрук

У Класичному коледжі СумДУ презентували унікальне археографічне видання

25 жовтня в стінах освітнього закладу відбулась презентація книги «Місто Конотоп у матеріалах Генерального опису Лівобережної України 1765 – 1769р.р. Козацька старшина та духовенство» (упорядник – Олександр Тригуб). Це вже друга книга із серії «Спадок Гетьманщини. Конотопщина козацька», що покликана сприяти оприлюдненню та введенню до наукового обігу невідомих архівних джерел з історії нашого краю доби козацтва.

У презентованому виданні йдеться про демографічний та економічний стан земель колишньої козацької автономії — Гетьманщини, зокрема в сотенному містечку Конотоп Ніжинського полку. Книга «Місто Конотоп у матеріалах Генерального опису Лівобережної України 1765 – 1769р.р.» містить близько 500 документів з Генерального опису, що стосуються козацької старшини та духовенства Конотопа з детальним іменним та географічним покажчиками. Зміст книги є цінним для кожного українця та конотопця зокрема, адже за генеалогічною інформацією кожен небайдужий може знайти у виданні відомості про своїх пращурів середини XVIII століття, які мешкали на території Конотопщини, про їхній майновий та соціальний статуси тощо.

Книга привернула неабияку увагу істориків, науковців та краєзнавців. Про її цінність для культурно-історичної спадщини України говорили і під час презентації видання у Класичному коледжі СумДУ. Свою думку з приводу видання, що побачило світ, висловили: представники адміністрації закладу Віталій Бібик та Тетяна Гребеник, історик, журналіст, дослідник історії війська Запорозького городового Ростислав Мартинюк. Про історію створення книги та ключові факти, на яких побудований зміст презентованого видання розповів упорядник книги, чернігівський історик, кандидат історичних наук Олександр Тригуб

Співробітник Конотопського краєзнавчого музею ім. О.М. Лазаревського Олександр Акулич зупинився на окремих моментах дослідження української історії часів козаччини. А викладач Конотопськогоіндустріально-педагогічного фахового коледжу СумДУ, кандидат історичних наук Віталій Хоменко відзначив важливість вивчення історії свого минулого та дав практичні та дуже цінні поради стосовно дослідження власного генеалогічного дерева.

З доповіддю про духовно-національні традиції Гетьманщини, зокрема зросійщення українців шляхом зміни їх прізвищ виступила під час заходу відповідальна секретарка Київської правозахисної організації депортованих українців «Холмщина» ім. М Грушевського, членкиня НСЖУ Зоя Шалівська.

Завершилась презентація колективним виконанням Гімну України.

Щиро вдячні кожному, хто долучився до презентації унікального археографічного видання в стінах Класичного коледжу СумДУ. Наш заклад є своєрідним публічним осередком у Конотопі, культурно-просвітницьким простором, який несе українську національну ідею в серця конотопців і збирає громадськість на важливі й соціально-вагомі події та зустрічі. Тож продовжуємо вивчати своє історичне коріння та гуртуватися навколо загальноукраїнських цінностей і здобутків.