PDFДрук

Тримаємо філологічний фронт

Саме таке гасло об’єднало 02 листопада 2023 р. викладачів ЗФПО Сумщини під час щорічного онлайн-засідання ОМО викладачів гуманітарних дисциплін. Педагоги-гуманітарії регіону обговорювали специфіку навчально-виховної, методичної роботи викладачів закладів фахової передвищої освіти. Зустріч пройшла у форматі обміну досвідом з метою вдосконалення, осучаснення та запровадження цифрових технологій в освітній процес.

Гостями засідання стали Тетяна БОЙЧУК (викладач ВСП «Тернопільський фаховий коледж ТНТУ ім. І. Пулюя») та Світлана РОЗМАРИЦЯ (викладач ВСП «Миколаївський будівельний фаховий коледж» КНУБА). Інноватика, що застосовується викладачами-філологами інших регіонів, викликала жваве обговорення.

До засідання ОМО долучилися викладачі КФК СумДУ: Тетяна ТАРАБА, Тетяна РАДЬКО, Людмила ГАЦЕНКО, Алла НЕЧАЙ, Валентина БАТУРИНА.

Голова ОМО Антоніна ДУДЧЕНКО згуртувала учасників навколо обговорення викликів, з якими зустрічаються філологи та здобувачі освіти за умов повномасштабного вторгнення. У час, коли людське життя надважливе, його збереження – найвища цінність, а формування свідомого громадянина, патріота є пріоритетною задачею викладачів гуманітарних дисциплін, і вирішення цієї задачі ускладнюється технічними проблемами, пов’язаними з провадженням дистанційного навчання.

Учасники засідання обговорили спектр можливостей, який надають Гугл-сервіси, ігрові вправи, інсценізаційні та гурткові заняття. Як спікери, так і слухачі були об’єднані думкою, яка неодноразово звучала на зустрічі: на мовників покладено подвійну відповідальність, адже засобами художнього слова, національномовним ресурсом вони покликані формувати свідомість здобувачів освіти в реаліях воєнного стану. Тож присутні мали нагоду впевнитися: мешкаючи та викладаючи в різних безпекових умовах, філологи не тільки підтримують моральний дух студентів, а й знаходять технічні, методичні, наукові можливості вдосконалення освітнього процесу як під час очного, так і під час дистанційного навчання.

Наприкінці звучали слова подяки організаторам та спікерам зустрічі, завершити яку голова ОМО Антоніна ДУДЧЕНКО надала право викладачеві КФК СумДУ Аллі НЕЧАЙ, яка прочитала свої вірші про війну.