PDFДрук

Проблема усунення зимової слизькості автомобільних доріг та аеродромів: гостьова лекція для здобувачів коледжу

Гостьові лекції є додатковою мотивацією для якісного навчання та отримання професії, адже зазвичай їх проводять фахівці-практики, які можуть поділитися теоретичною і практичною сторонами питань, а також досвідом, як у нас в країні, так і за кордоном.

07 листопада 2023 р. для здобувачів Класичного фахового коледжу відділення транспортного будівництва спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія освітньо-професійної програми «Будівництво, експлуатація і ремонт автомобільних доріг та аеродромів» у межах освітнього компонента «Утримання і ремонт автомобільних доріг та аеродромів» було проведено гостьову лекцію в онлайн-режимі на важливу тему: «Основні відомості про зимову слизькість на автомобільних дорогах та аеродромах». Спікером була Наталія ІВАЩЕНКО, стейкхолдер зазначеної освітньої програми, начальник виробничої лабораторії з фізико-механічних випробувань у ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія».

Пані Наталія змістовно ознайомила присутніх із видами зимової слизькості, заходами і методами боротьби з ожеледицею. Також вона детально зупинилася на виборі протиожеледних матеріалів, зокрема наголосила, що на сьогодні їх багато, вони ефективні, але, на жаль, через воєнні дії в нашій країні більшість такої сировини стала недоступна, тому дорожні служби закуповують її з-за кордону, що є дороговартісним процесом. Наслідком цього є те, що часто дорожні організації стикаються з поставками неякісних матеріалів – це ускладнює зимове утримання автомобільних доріг та аеродромів загалом.

Також здобувачам коледжу цікаво було почути про міжнародний досвід використання незвичайних матеріалів, які є ефективними, екологічними та частково вирішують питання утилізації сміття (для прикладу, відпрацьовані зерна кави у Львові, залишки сиропів з буряків, картоплі і т. д. у США). Спікер звернула увагу й на практичні аспекти та приклади, які викликали науковий інтерес слухачів.

Упродовж виступу здобувачі 341, 342, 343 груп Класичного фахового коледжу дискутували з Наталією ІВАЩЕНКО, ставили їй питання щодо систем моніторингу за станом зимових доріг і отримували вичерпні відповіді.

Дякуємо пані Наталії за цікаву професійну лекцію та чекаємо подальших зустрічей.