PDFДрук

Зустріч, яку неможливо було пропустити: на базі Класичного фахового коледжу відбувся творчий вечір письменника Руслана ГОРОВОГО

17 листопада 2023 р. у Класичному фаховому коледжі СумДУ (Безпечний молодіжний простір) відбулася неймовірно тепла, щира, захоплива та цікава зустріч з письменником, журналістом, поетом і музикантом, кінорежисером-документалістом, автором проєкту «Служба розшуку дітей», засновником мистецького проєкту «Так працює пам’ять», членом волонтерської спільноти «Цигани» (опікується людьми на деокупованих територіях, зокрема на Київщині, Харківщині, Херсонщині), мегацікавою особистістю, справжнім прикладом безмежної любові до України і просто нашим земляком, відомим конотопцем Русланом ГОРОВИМ.

Натхненницею, організаторкою та модераторкою цієї події була Тетяна РАДЬКО, викладачка коледжу, керівниця музею історії освітнього закладу, волонтерка, людина, яка обожнює слово та популяризує любов до літератури серед молоді.

Спершу варто зазначити, що навіть сам письменник був вражений кількістю охочих прийти на творчу презентацію його видань. Приміщення було заповнене повністю! Руслан на початку зазначив, що часто люди на зустрічах з ним говорять: «Ми прийшли не так почути тебе, як побачити, скільки нас; ми на рідній землі, ми єдині, нас багато і ми разом наближаємо Перемогу». І це дійсно так.

На розкладці, яку презентувала Надія КОЗАК, помічниця письменника та представниця видавництва «ТаТиШо», можна було придбати численні книги Руслана ГОРОВОГО, його музичний альбом, збірку поезій Людмили ГОРОВОЇ. Охочі містяни розкупили майже всі книги!

Творчий вечір Руслан ГОРОВИЙ розпочав з розповіді про свої відчуття та переживання перед війною; де знаходився в перші дні вторгнення; як почав допомагати самотнім людям похилого віку; згадав події Революції гідності. Він ще раз підкреслив, що неможливо було тримати все побачене й почуте жахіття у своїй голові, що йому просто необхідно було «вилити» всі свої враження: «У якийсь момент я зрозумів, що зі мною щось відбувається: голова переповнена такими речами, над якими я не маю контролю. І я зрозумів, що якщо щось записую – голова звільняється. Отак стали з’являтися оповідання»; «Тримати в чистоті душу під час війни важко. Мені це точно не вдалося, я ніколи не пробачу своєму ворогові побачене за війну. … Моїм порятунком, моєю терапією завжди були записи в телефоні. Вони допомагали викинути емоції назовні і не вигоріти зсередини».

Так з’явилася нова книга – єдина документальна, – що була презентована на зустрічі, – «Жили собі люди» («Once upon a nation»). Це видання розкриває трагедію деокупованих українських територій з перших днів звільнення від російської окупації. Ця збірка невеличких есеїв вражає моторошними подробицями виживання в нелюдських умовах та нестримною жагою до життя, яке все перемагає і відновлюється, попри всі втрати, труднощі й нові випробування. Як сказав сам автор, «це прекрасна, але й страшна книга, там страшне!» «Жили собі люди» – це картини болю, горя, люті і ненависті до ворога, а ще часом критичні і відверті розповіді, рефлексії автора щодо побаченого на власні очі під час подорожей дорогами Київщини, але водночас – це щемливі і надзвичайно щирі історії взаємодопомоги, витримки, вдячності, любові, справжньої людяності та надії. І це зовсім інший ГОРОВИЙ. До речі, книга містить англомовний переклад, аби за кордоном все більше людей дізналися про цю війну та її наслідки. Не можна не згадати, що оформлення збірки здійснив знаний художник Нікіта ТІТОВ, неймовірні роботи якого на тему війни і нашого спротиву агресії відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. Крім цього, у книзі є чималий розділ зі світлинами, QR-код, за яким можна переглянути короткі відео на спеціально створеному YouTube каналі, документи, свідчення. Це вже справжній мультимедійний проєкт.

Також Руслан презентував книги, які вже давно відомі читачу, але сьогодні сприймаються дещо інакше: «Поіменник», «40… Або чому чуваки не святкують», «Гагарін і Барселона», «1000 і 1 ніч війни», «Конотоп і всі, всі, всі», «Казки на ніч», «13 оповідань, або Те, повз що ми проходимо не помічаючи» і т. д. (до речі, у бібліотеці Класичного фахового коледжу ви можете знайти всі ці видання).

Як завжди, письменник неперевершено читав свої оповідання, вірші – як веселі, оптимістичні, так і трагічні, щемливі. Від сміху до сліз було лише кілька кроків, і навпаки... Ніхто не залишився байдужим до слова письменника. Не було штучних емоцій, лише справжні та реалістичні. Найбільше аудиторію вразило зворушливе оповідання «Дід». Написане майже 6 років тому, сьогодні воно з неймовірним потужним болем відгукується в наших душах!

Запам’яталися і розповіді Руслана про його волонтерську діяльність. Так, наприклад, разом зі своєю дружиною, письменницею Людмилою ГОРОВОЮ, авторкою мегапопулярного й просто магічного твору «Буде тобі враже так, як відьма скаже», виступали за кордоном і продавали свої книги. Як результат – придбали нашим захисникам дві машини, які вже воюють. Як говорить сам Руслан, «мене в армію не хочуть брати, бо не маю ока. Але я намагаюся робити все, що можливо, щоб мені було не соромно дивитися у дзеркало, щоб люди не переставали донатити та думати про війну, щоб вони не тікали внутрішньо та ментально від неї».

Майже двогодинна розмова пролетіла швидко й непомітно. Шалена енергетика нашого земляка, харизма, його щирість, відкритість, до нестями правдивий стиль оповідань, безмежна любов до свого коріння нікого не залишили байдужим. Це був незабутній вечір.

Наприкінці творчої зустрічі з’явилася величезна черга шанувальників таланту Руслана ГОРОВОГО: його довго не відпускали, брали автографи, підписували книги, робили світлини та продовжували спілкуватися. Натомість Тетяна РАДЬКО не залишила нашого гостя без подарунка: він отримав нещодавно презентований у місті календар «Паралелі», що демонструє героїзм та патріотизм наших воїнів та проводить паралель між військовим та цивільним життям захисників, розкриваючи їхні інтереси та цінності.

Ще раз вдячні письменнику за творчий вечір, безмежну купу неймовірних емоцій, нових вражень. Такі зустрічі надихають та вселяють віру в ПЕРЕМОГУ України! Чекаємо з новими книгами та крутими проєктами в Конотопі!