PDFДрук

Народжені бути вільними – вільні творити майбутнє: години спілкування в культурно-просвітницькому просторі Класичного фахового коледжу

Минулий тиждень у Класичному фаховому коледжі СумДУ був насичений теплими зустрічами, спогадами…

10 років тому відбулась одна з найзначущих подій в історії нашої країни – Євромайдан, – яка змінила хід історії України та перевернула свідомість тисяч людей.

Важливо усвідомлювати, що День Гідності та Свободи – не свято… Це рана в нашому серці та пам’яті.

Про події Студентської революції на граніті (жовтень 1990 р.), Помаранчевої революції (2004 р.), рішучі, нестримні, спекотні й драматичні дні листопада 2013 – лютого 2014 рр. говорили на зустрічах «Вільні творити майбутнє» з учнями і вчителями Конотопського ліцею № 1 в культурно-просвітницькому просторі Класичного фахового коледжу. Ці години спілкування вже вкотре організовує та проводить Тетяна РАДЬКО, викладачка коледжу, очільниця музею історії освітнього закладу, координаторка громадської ініціативи м. Конотоп «Я – волонтер!», упорядниця книги нарисів з історії Політехнічного технікуму КІСумДУ (нині – Класичний фаховий коледж СумДУ).

Тетяна Миколаївна у відвертому й щемливому діалозі з присутніми зазначила, що всі ми різні, але однаково цінуємо свою свободу, незалежність, волю, право вибору. Говорили також і про російсько-українську війну, героїв сучасності, волонтерів. Тетяна РАДЬКО протягом кожної зустрічі підкреслювала, що «свобода та гідність – це не прості поняття, це не щось колись нами набуте. Це те, що завжди було в крові українців, головні слова нашої української спільноти. Це те, що ми не віддамо ні за яку ціну! Свобода та гідність – центральний стрижень нашої ідентичності!» Майдан боровся за незалежність і гідність України та українців, за наш шлях у цивілізований світ, у вільне майбутнє. Ця боротьба триває і сьогодні. А народжені бути вільними – вільні творити майбутнє!

У музеї коледжу Тетяна Миколаївна ознайомила гостей з різними експонатами, книгами, поділилася спогадами про особисту участь у Революції гідності, продемонструвала відео подій 2014 р. Хвилиною мовчання вшанували героїв Небесної сотні та війни за незалежність України.

Уважні й вдумливі погляди дітей, їхні розумні очі, небайдужість, купа питань – усе це надихає та вселяє віру в переможне майбутнє нашої держави. Вражають і теплі відгуки в соціальних мережах: «Ми, учні та вчителі, вдячні пані Тетяні за змістовну, десь запальну і драйвову, десь зворушливу і емоційну розповідь. … вмієте запалити прометеєву іскру в дитячих серцях та донести до сучасного покоління об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні, а також зберігати належну шану патріотизму наших людей, які восени 2004 та листопаді 2013 – лютому 2014, лютому 2022 і по сьогодні постали на захист Батьківщини»; «Тетяна Миколаївна щемливо-трепетно говорила про випускників коледжу, про тих, які захищають нашу свободу та незалежність» і т. д.

Важливо додати, що умовна «гривня Перемоги» на зустрічах в культурно-просвітницькому просторі коледжу склала донат на ЗСУ в розмірі 3500 грн – і вже зроблено замовлення на хімічні зігрівайки для наших військових!

Вдячні колегам-освітянам за співпрацю та чекаємо на подальші зустрічі!

Особлива подяка Тетяні Миколаївні за зміцнення в молоді української ідентичності та популяризацію національних цінностей.

Лише разом ми сильні. Тож єднаймося, гуртуймося і дякуємо українським воїнам, які сьогодні тримають небо, за захист, за кожен світанок і прожитий день!