PDFДрук

Створення стратегії на довгострокову перспективу: викладачі Класичного фахового коледжу СумДУ доєдналися до реалізації Міжнародного проєкту

Попри те, що в Україні триває війна, процес відновлення країни вже почався. Важливо зазначити, що застосування закордонного досвіду та міжнародної перспективи є надважливі, аби зробити цей процес швидшим.

У серпні цього року Європейською Комісією було підтримано міжнародний грантовий проєкт програми ЄС Еразмус+ «Суспільно орієнтоване навчання у закладах вищої освіти для відбудови України» за участі Сумського державного університету. Метою цієї ініціативи є розробка методології і застосування навчальних методик суспільно-орієнтованого навчання для відновлення та ревіталізації громад у відповідних регіонах. Учасниками проєкту є університети та інші організації з України, Німеччини, Італії, Бельгії, Франції та Аргентини, а також окремі територіальні громади нашої країни, 3 з них – від Сумщини.

28 листопада 2023 р. Тетяна ГРЕБЕНИК, директор Класичного фахового коледжу СумДУ, та Віталій БІБИК, помічник директора, взяли активну участь у міжнародній конференції «Суспільно орієнтоване навчання для відбудови України». Проєкт ServU «Суспільно орієнтоване навчання для відбудови України» реалізують у межах ініціативи Erasmus+ за фінансової підтримки Європейського Союзу. На заході були присутні експерти проєкту, представники профільних виконавчих органів міської ради, закладів бюджетної сфери та освітньої спільноти, громадські організації та активісти, учителі-практики, а також закордонні партнери з університетів.

Представники Класичного фахового коледжу СумДУ, презентуючи Конотопську громаду, ділилися досвідом; окреслили спільні завдання та активності, над якими місто разом з партнерами працюватиме протягом 2024 р.; визначили пріоритетні потреби соціально-економічного характеру з орієнтиром на вирішення через взаємодію із закладами освіти; обговорили європейський досвід, найкращі практики, співпрацю університетів та громад через суспільно орієнтоване навчання та перші кроки українських університетів у розвитку цього напрямку. Зокрема, викладачі наголосили, що здобувачі освіти різних спеціальностей коледжу, навчаючись, зможуть брати участь у відновленні громади, отримуючи відповідний досвід, професійні навички, лідерські якості через, наприклад, стажування, виробничу практику: «Вчитися, практикувати, приносити суспільну користь – це основні завдання суспільно орієнтованого навчання. Саме до цього підходу варто адаптувати освітні програми». Суспільно орієнтоване навчання – це інноваційний освітній підхід, мета якого підвищити суспільну залученість здобувачів освіти і викладачів, щоб спільно з громадою здійснювати позитивні суспільні зміни.

Освіта – задля відбудови України!