PDFДрук

Приклад надлюдського героїзму: у коледжі відбулася година спілкування, присвячена річниці бою під Крутами

29 січня 2024 р., у День пам’яті героїв Крут, для здобувачів освіти І курсу 2-ї групи спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія (освітньо-професійна програма «Будівництво та експлуатація будівель і споруд) Класичного фахового коледжу СумДУ було проведено тематичну годину спілкування. Студенти вшанували пам’ять загиблих героїв, які незламно стояли під Крутами, щоб через сотню літ нащадки продовжили боротися за незалежність України та здобувати перемогу.

Наставник академічної групи Світлана РУДИЦЯ нагадала студентам, що для української національної пам’яті та історії України бій під Крутами 1918 року є центральним моментом – символом боротьби за українську державність. Сьогодні історики окреслюють його як приклад жертовності, відданості державі, а також трагедії, яка покликана мобілізувати націю перед загрозою зовнішнього втручання. Це одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії української визвольної боротьби 1917–1921 рр. Цього дня ми щороку вшануємо сміливих та мужніх хлопців, які не побоялися та встали на захист рідної держави. Світлана Володимирівна наголосила, що це були «такі ж студенти, як і ви, які навчалися, мріяли, кохали та проживали свою молодість, проте ворог відібрав у них майбутнє».

Першокурсники з цікавістю переглянули офіційний трейлер кінострічки «Крути–2018» та пізнавальний історичний відеосюжет «Бій під Крутами» та дізналися багато раніше не відомої інформації про цю битву. Це був запеклий бій біля залізничної станції Крути (між Бахмачем і Ніжином) під час наступу на Київ проти більшовицьких військ, гарно озброєних, які вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію і прямували на Київ. Бій тривав близько шести годин. Противник зазнав серйозних втрат. На декілька днів ворожий наступ було зупинено силами й життями 520 сміливих та відданих юнаків – студентів, гімназистів. І столиця змогла виграти надважливий час на стягування резервів для оборони від червоного окупанта. Подвиг героїв дав змогу українській делегації підписати Брестський мирний договір із державами Четверного союзу, який визнавав незалежність УНР на світовій арені. Крутянці – їхня звитяга – стали справжнім символом визвольних змагань.

Учасники зустрічі переконалися, що століття змінюються, а ворог і його антилюдські методи й цілі лишаються тими ж. Сьогодні, коли наші захисники та захисниці щодня і щохвилини демонструють відвагу і жертовність у боротьбі за рідну землю, свободу та волю, ми повинні пам’ятати про тих, хто не побоявся стати до бою понад сто років тому.

Наприкінці години спілкування Світлана РУДИЦЯ нагадала здобувачам освіти про нагальні правила безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами, адже в країні триває війна.