PDFДрук

Досліджуємо безбар’єрний простір у місті: засідання наукового гуртка «Сучасні технології будівництва»

01 лютого 2024 р. здобувачі освіти спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія (освітньо-професійна програма «Будівництво та експлуатація будівель і споруд») Класичного фахового коледжу СумДУ долучилися до чергового засідання наукового гуртка «Сучасні технології будівництва». Тема зустрічі – «Дослідження будівельних об’єктів міста на наявність зручностей для людей з обмеженими можливостями».

Безбар’єрний простір є актуальною проблемою на сьогодні, адже моніторинг архітектурної доступності більше 7500 об’єктів суспільних і державних установ, проведений у межах Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження», на сьогодні по Україні дав такі показники: 26% – доступно, 17% – частково доступно, 57% – недоступно.

Викладачі відділення будівництва будівель і споруд та землевпорядкування Наталія ГУЦ, Світлана РУДИЦЯ та Юлія САХНЮК наголосили, що безбар’єрний простір означає інклюзію та більший комфорт для кожного, відчуття потрібності та додали, що згідно з Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року розробляються та впроваджуються нові державні будівельні норми, покращується контроль за їх дотриманням, а також посилюється відповідальність за їх порушення.

Надзвичайно активним було обговорення учасниками об’єднання вже існуючого на сьогодні в межах міста Конотоп облаштування міської інфраструктури, окреслення його недоліків та способів покращення ситуації за допомогою різноманітних новітніх технологій та будівельних матеріалів.

Засідання наукового гуртка «Сучасні технології будівництва» пройшло цікаво. Майбутні будівельники висловлювали свої думки щодо того, якою вони бачать урбаністику в Україні, з якими стереотипами стикаються та яка їхня подальша роль у відбудові держави. Гуртківці вели активну дискусію, наводили приклади з життя та ставили додаткові питання.

Головне, що всі учасники гуртка усвідомили, що безбар’єрність – це не лише про пандуси та підіймачі, усунення будь-яких фізичних перешкод, а насамперед про залучення кожної людини до повноцінного соціального й культурного життя.

Чекаємо на подальші зустрічі!