PDFДрук

Продовжуємо традиції: у Класичному фаховому коледжі відбувся показ документальної стрічки «Трохи нижче неба» для здобувачів освіти міста

У січні, вже традиційно, викладачка та керівниця музею історії Класичного фахового коледжу СумДУ, координаторка громадської ініціативи «Я – волонтер!» Тетяна РАДЬКО організовувала для здобувачів освіти м. Конотоп та всіх охочих показ документальної кінострічки «Трохи нижче неба». Важливо, що у вільному доступі в мережі Інтернет її немає, а наш освітній заклад має права показу та щорічно збирає на перегляди не лише молодь, а й представників громадських організацій Конотопщини.

Цього разу, окрім коледжанського студентства, до нас завітали здобувачі освіти Конотопських ліцеїв № 13 та № 1, Конотопського індустріально-педагогічного фахового коледжу Сумського державного університету, КЗ СОР «Конотопський фаховий медичний коледж» та відвідувачі Майданчика підтримки родин військовослужбовців «Зможемо».

Автори ідеї фільму – воєнний журналіст, доброволець Михайло УХМАН та його бойовий побратим Сергій КОНОВАЛ, режисер – наш земляк, журналіст, письменник, ідейний натхненник і рушійна сила багатьох соціально значущих волонтерських проєктів Руслан ГОРОВИЙ, зустрічі з яким стали вже традиційними. Ця «емоційно оголена» важка стрічка відверто й жорстко розповідає про чотирьох бійців 80-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України, які загинули в боях за Донецьке летовище в січні 2015 р.

Тетяна РАДЬКО зауважила, що фільм «Трохи нижче неба» – історія про незламних українських воїнів, які загинули, про тих, хто вижив і, пропустивши трагічну смерть побратимів через себе, знайшов у собі сили розповісти про це: «Частина цих воїнів – захисників Донецького летовища – і досі на фронті, ведуть за собою інших, тримають над нами небо, відстоюють українську державу, українську землю, українську мову». У кадрах також діляться своїми переживаннями батьки та рідні полеглих.

Перед показом Тетяна Миколаївна увімкнула відеозвернення Руслана ГОРОВОГО, наголосивши, що цей фільм у його доробку надзвичайно важливий. Сам письменник говорить: «Ця стрічка – моя шана і можливість віддати борги совісті тим, хто виявився сильнішим за мене, тим, хто загинув, щоб ми з вами жили в незалежній Україні, а не в якійсь незрозумілій квазіреспубліці… Цей фільм – цеглинка у мурі нашої пам’яті про російсько-українську війну. Дякую всім, хто захищає мою країну, мене, моїх дітей».

Зазначимо, що нині, коли в нашій країні продовжується російсько-українська війна (за часовими межами вона триває довше, ніж Друга світова!), важливо постійно звертатися до історичної правди. І саме такі фільми, як «Трохи нижче неба», дають нам, особливо молоді, усвідомлення подій новітньої історії України та сьогодні з особливою актуальністю і чутливістю сприймаються глядачами. Як і тоді, нас захищають звичайні люди, які навчилися долати страх і бити загарбників, а ми вкотре бачимо високу ціну цієї успішної оборони. «Стержень цієї кінострічки, – підкреслює Тетяна РАДЬКО, – подвиг: тих, хто загинув, не давши ворогу просунутися далі, і тих, хто сьогодні виборює свободу та незалежність України!»

Після перегляду фільму здобувачі освіти та всі присутні ділилися своїми враженнями, емоціями, переживаннями, ставили питання та обговорювали тему важливості пам’яті та підтримки наших військових. Деякі не стримували сльози…

Також учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів-кіборгів та всіх захисників і захисниць України, які сьогодні за незалежність держави віддають найцінніше – своє життя.

Війна руйнує життя кожного... З плином часу рани можуть загоїтися, проте ніколи з пам’яті не зникнуть сторінки нашої історії, які змінили нас, та історії тих людей, які боролися за те, щоб ми з вами жили у своїй країні – вільній та незалежній!