PDFДрук

День відкритих дверей в абсолютно новому форматі

1 лютого в Політехнічному технікумі відбулася прес-конференція «Вступ-2015».

Актова зала виявилась переповненою, адже вмістила дев’ятикласників та одинадцятикласників шкіл міста, а також їхніх батьків. Словом, усіх зацікавлених у цьогорічному вступі.

Метою прес-конференції було познайомити випускників з новаціями вступної кампанії 2015 року.  А змін дійсно немало. Наприклад, дотепер особи, які отримали середню освіту до 2007 року, могли бути зараховані до ВНЗ за результатами вступних випробувань, а не за результатами ЗНО. Цьогоріч дійсними при подачі документів будуть лише «свіжі» – цьогорічні сертифікати ЗНО.

Чим цікава була ця зустріч? У першу чергу форматом. Адже це своєрідний день відкритих дверей, тільки у новому форматі. У залі – жодного байдужого обличчя! А на екрані – слайд «Обізнаний – значить озброєний».

На сцені директор Політехнічного технікуму КІ СумДУ Гребеник Т.В.  вручила грамоти слухачам шестимісячних підготовчих курсів за перемогу в математичному конкурсі та творчому конкурсі з української мови. Майбутні абітурієнти здобули в Політеху свою  першу перемогу. Добрий старт – добрий знак!

Та повернемося до самої прес-конференції. На питання, які надходили від присутніх у залі школярів, відповідали голова приймальної комісії Політехнічного технікуму КІ СумДУ, кандидат педагогічних наук, директор навчального закладу Гребеник Т.В., відповідальний секретар приймальної комісії Політеху Бандурка Л.В., керівник пункту ЗНО Рязанцев В. В., завідувачі відділень, заступник директора з виховної роботи Швидка А. І., голова студентського самоврядування Євген Штранін.

Щодо спектру питань, на які прозвучали відповіді, то він виявився досить широким – аж до несподіваних. Наприклад, прозвучала відповідь на питання, чи може подавати документи до навчального закладу абітурієнт, у свідоцтві чи атестаті якого є оцінки «4», «3», «2», «1». Тож, виявляється, може, адже сучасна система оцінювання в Україні відтворює лише рівень знань у балах і не є каральною.

Багато запитань надходило Рязанцеву В.В. стосовно процедури ЗНО, реєстрації, можливих причин та наслідків неявки та ін.

Особливий розряд питань – щодо вступу після ПТУ: випускники училищ мають право вступати на ІІ курс денної форми навчання або на заочну форму навчання, оминаючи процедуру ЗНО.

Одна з новацій цьогорічної вступної кампанії – діти-сироти, а також особи, які закінчили школу з відзнакою, вступають до ВНЗ на загальних (!) підставах. Досить ґрунтовно директор Політеху Гребеник Т. В. роз’яснила різницю між позачерговим зарахуванням та правом першочергового зарахування.

Головну увагу учасники прес-конференції зосередили на тому, що абітурієнти 2015 р. мають ретельно познайомитись з правилами прийому тих навчальних закладів, до яких вони планують вступати. Адже на одну й ту саму спеціальність різні ВНЗ можуть вимагати різні сертифікати ЗНО.

Заступник директора з виховної роботи ПТ КІ СумДУ Швидка А. І. та Президень Молодіжної спілки студентів ПТКІСумДУ Штранін Євген відповіли на запитання про те, як у Політеху студенти можуть проявити себе в позаурочний час. У закладі працюють вокальні колективи, є танцювальна зала, створено всі умови для відвідання секцій з тенісу, баскетболу, волейболу, футзалу, працюють клуби за інтересами, досить потужним є волонтерський рух. Перед присутніми з вокальними номерами виступили учасники художньої самодіяльності.

Прес-конференція тривала близько двох годин. Присутні старанно занотовували основні моменти процедури вступу до ВНЗ та проходження ЗНО. Отже, по закінченню конференції майбутні абітурієнти полишали актову залу справді «озброєними» – знаннями про вступну кампанію 2015 року. Сподіваємося, ці знання допоможуть їм зробити правильний вибір майбутньої спеціальності. Адже недарма говорять: посієш професію – пожнеш долю!