PDFДрук

Презентація музею

Відбулася презентація громадськості міста нещодавно відкритого у нашому навчальному закладі музею «Конотоп. Дорогами 1941 – 1943 р.р.»

На зустріч організатори заходу запросили не тільки істориків і краєзнавців, які знаються на подіях, увіковічених конотопськими ентузіастами для майбутніх поколінь, а й підприємців, журналістів, представників закладів освіти і культури, громадських і волонтерських організацій  та всіх, кому є близькою ця справа.

Традиційно ведучою заходу стала викладач Політеху, керівник ГО «Я – волонтер» і член ГО «Останній рубіж», співавтор нової музейної експозиції Тетяна Радько, яка крок за кроком повідала присутнім історію виникнення ідеї створення цього музею. Про те, як збиралися його експонати, гості дізналися від керівника «Останнього рубежу» Олександра Євтушенка, який разом з однодумцями вже десять років поспіль робить потрібну і дуже нелегку справу – веде пошуки невідомих загиблих бійців Другої світової, чиї тіла й досі тримає в своїх міцних обіймах конотопська земля. Разом з останками солдатів за десятиліття пошуків було знайдено безліч речей, що були бездушними свідками тих страшних подій, про що красномовно «говорять» і досі.

З привітальним словом до учасників зустрічі звернулася заступник міського голови Тетяна Шерудило, яка наголосила на важливості справи, яку на добровільних засадах роблять і активісти «Останнього рубежу», які знаходять останки бійців, загиблих понад сімдесят років тому, встановлюють їхні імена та організовують поховання цих воїнів за християнськими традиціями, і волонтери Політеху, які підтримують учасників сьогоднішніх буремних подій на Сході України. Також Тетяна Миколаївна відзначила подяками людей, завдяки яким стала можливою поява цього музею: директора КІ СумДУ Віталія Бібика, директора ПТ КІ СумДУ – Тетяну Гребеник, а також Олександра Євтушенка та Тетяну Радько. Слово мали й інші почесні гості. Зокрема, директор Національного військово-історичного музею України (м.Київ) Владислав Володимирович Таранець, який привітав конотопців з цією визначною подією, зазначивши, що не перший рік знайомий з пошуковцями «Останнього рубежу» й навіть був свідком перших їхніх знахідок, з яких і почалася велика робота. З числа місцевих непересічних особистостей своїми враженнями від побаченого в музейній кімнаті «Конотоп. Дорогами 1941-1943 рр..» та на виставці «Тепло сердець – солдатам України», що ілюструє сьогоднішню війну на Сході України, поділилися: Володимир Борошнєв, Олександр Платонов і Микола Ганзя. Після урочистої частини всі запрошені могли оглянути експозицію, послухати екскурсію та поділитися своїми враженнями у «Книзі відгуків».