PDFДрук

Допомагати іншим і зростати самому: будні й свята волонтерів Класичного фахового коледжу

Бути волонтером означає безкорисливо й добровільно допомагати іншим. Це робота для тих, хто має велике добре серце і здатен завжди подати руку допомоги тим, хто цього потребує. Особливо важливо, коли фундамент моральності й гуманізму закладається в серцях підростаючого покоління. У Класичному фаховому коледжі за підтримки Благодійного фонду «Відень» діє Клуб «Соціальне волонтерство», який очолює Ольга Ігорівна Гребеник. Він об’єднав у коло однодумців тих, хто прагне бути корисним у сучасному суспільстві.

Толерантність і чуйність стають невід'ємною частиною тих, хто є членом клубу. Набуті навички комунікабельності забезпечують активний спосіб життя і сприяють знаходженню нових, близьких за духом друзів.

У клубі задіяно близько 20 осіб, але ще більше долучаються до його роботи опосередковано, адже волонтери проводять просвітницькі акції, благодійні фестивалі, виставки, а також здійснюють системну роботу з дітьми з обмеженими фізичними можливостями. У результаті - розширення мережі молодіжного волонтерського руху Конотопа, відродження національних традицій благодійної діяльності, розвиток у молоді ранньої соціальної активності та усвідомлення суспільної позиції, виховання почуття самосвідомості, власної значущості та творчої ініціативи.

Клуб співпрацює з «Мобільною кімнатою» - це місце, яке відвідують дітки віком від трьох до вісімнадцяти років із Благодійного фонду «Відень». Тут вони граються, виконують домашні завдання з вихователькою та смакують чаєм із печивом. Час від часу з ними зустрічаються студенти-волонтери, діляться досвідом та весело проводять час разом: грають у рухливі ігри, проводять майстер-класи, дивляться мультфільми та просто спілкуються на цікаві теми.

У клубі не тільки навчають бути небайдужими та мотивують до добрих вчинків, а й проводять благодійні акції, беруть участь у доброчинних проектах, надають допомогу. Зокрема, для студентів-волонтерів уже традиційними стали такі заходи:

участь у благодійній акції для дітей з обмеженими можливостями «Пасхальне диво»;

екологічний проект «Зелена хвиля» (прибирання та благоустрій територій відпочинку Конотопа та Конотопського району);

допомога в проведенні фестивалю читців «Узвар-фест»;

участь у проведенні благодійного фестивалю для дітей з обмеженими можливостями «Сяйво надій»;

святкування з дітьми благодійного фонду «Відень» свята Масляної;

допомога ветеранам та людям похилого віку у благоустрої присадибних ділянок;

проведення інформаційних профілактичних акцій до Дня Миру, Дня толерантності з Віл-позитивними людьми, у рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насилля», до Дня здоров’я,

допомога в проведенні благодійних заходів до Дня захисту дітей;

участь у проєктах із благоустрою міста;

виготовлення листівок, ляльок-мотанок, збір продуктів харчування для гуманітарної допомоги учасникам бойових дій;

проведення навчально-розвиваючих заходів для молоді, що бажає займатись волонтерською діяльністю (зустріч із психологом, з іншими волонтерами, з представниками соціальних служб міста);

участь у проведенні театралізованої вистави до Дня Святого Миколая для дітей із родин переселенців, а також для вихованців Благодійного фонду «Відень»;

співпраця з учнями Конотопської спеціалізованої школи - інтернату для дітей з вадами зору;

участь у творчій виставці «Новорічна казка» (брали участь волонтери клубу разом з дітьми «Мобільної кімнати», виставка відбулась в кінотеатрі «Мир»);

участь у молодіжному студентському проекті «Відповідальність починається з тебе».

Завдяки роботі волонтерів – маленькій чи масштабній – наша держава стає сильнішою. А ми самі – гуманними та добросердними. Адже волонтерська робота - це не лише допомога іншим, це ще й виховання в собі найкращих людських якостей свідомого громадянина своєї держави.

А ти хочеш бути волонтером? Долучайся до нашого студентського братства!

ÂÂ