PDFДрук

300 річчю з дня народження Григорія Сковороди присвячується…

Час, коли свобода нашої країни вкотре під загрозою, розуміння власної культурної ідентичності, переосмислення історичної спадщини, плекання особистої та національної свободи є особливо важливими.

3 грудня 2022 року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Савича Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога. Верховна Рада України прийняла Постанову «Про відзначення 300 річчя з дня народження Григорія Сковороди (№973-ІХ)». Постановою передбачено проведення в закладах освіти науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів, присвячених творчій та культурно-громадській діяльності Григорія Сковороди. Цього року дата ювілею видатного українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

В Україні проходить національна кампанія на відзначення 300-річчя видатного українського поета, просвітителя і філософа, яка стартувала 6 лютого 2022 р. - «Світ Сковороди». Цей світ відкривався б нам багатьма гранями, якби не внесла в наше життя свої корективи війна. Російські окупанти зруйнували Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка під Харковом 7 травня 2022 року. Вцілів лише пам’ятник філософа у дворі музею.

Але, попри все, з нагоди ювілею вийде книга про життя українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога із серії «Життя видатних українців». Як вказують видавці, це перша книжка серії, що написана на основі матеріалів трьох видатних діячів української культури. Ще перед початком війни був створений акаунт в Instagram - сторінки мандрівного філософа, як частини національної кампанії «Світ Сковороди», присвяченої 300-річчю від дня його народження. Сторінка Сковороди в Інстаграмі має назву @skovoroda.today. Її ведуть від імені 28-річного Грега (саме так Григорій підписував свої листи). Протягом 300 днів аж до дня народження філософа на сторінці публікуються дописи під хештегами #СковородаМотивує, #СковородаСвяткує, #СковородаПояснює,

#СковородаРекомендує, #СковородаУШоці.

Отже, 300-денний діалог із Григорієм Сковородою є тими кроками українців до свободи, що допоможуть кожному відчути актуальність його ідей для викликів сучасності.

До вашої уваги віртуальна виставка за посиланням, розміщеним нижче.