PDFДрук

Бібліотека до Дня Соборності України: «… нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!»

22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події вітчизняної історії – проголошення незалежності Української Народної Республіки та Акт злуки українських земель. 22 січня 1918 р. – вперше в XX ст. – незалежність України була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік, 22 січня 1919 р., на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. Офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 р. № 42/99.

Ідея соборності завжди була наріжною і актуальною для українців. У нашій мові термін «соборний» вживається в значенні «об’єднаний», «неподільний», а слово «соборність» ми розуміємо як певну властивість, тобто «об’єднаність», «цілісність», «неподільність». Сьогодні Україна переживає один із найважчих періодів своєї історії – війну незалежної самостійної держави проти російських загарбників.

День Соборності України – день, який символізує єдність нашої держави, адже цілісність території та громадянська консолідація виступають ключовими факторами її суверенітету. Це одне з найважливіших свят, яке підкреслює, що всі ми – це один народ і ніякі окупанти не зможуть нас розділити. Наше завдання – зберегти й примножити державотворчий потенціал ідеї соборності як запоруки якнайшвидшої перемоги над підступним ворогом.

Шановні колеги! Єдиного духу нам, великої сили й могутності, взаємоповаги й розуміння, високих прагнень такої жаданої перемоги, чистого й мирного неба!

Ознайомитись із віртуальною виставкою бібліотеки Коледжу можна за посиланням нижче: https://drive.google.com/file/d/1agEBejZOOhXPuyCd2DllDEFpscCgU2Vq/view?pli=1