PDFДрук

«Кінець війни: щасливий кінець чи важка робота»: Міжнародна конференція з питань відновлення України

28 березня 2023 р. викладачі Класичного фахового коледжу СумДУ спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія взяли участь у змішаній Міжнародній конференції «Соціально-економічна та науково-освітня стабілізація та відновлення України від наслідків війни», яку організували наукові співробітники AUFF-Україна Орхуського інституту перспективних досліджень (AIAS), Данія.

Метою цієї важливої конструктивної зустрічі було окреслення поточного стану соціально-економічного та науково-освітнього секторів в Україні; візії та плани повоєнного відновлення країни; об’єднання вчених в Україні та за її межами.

Захід був структурований за трьома секціями та подальшими панельними дискусіями:

1. Бачення та плани післявоєнного відновлення в Україні.

2. Люди та інститути як ключовий фактор післявоєнного відновлення України.

3. Фінансування, шляхи та механізми. Повторне введення наукових «біженців» в інфраструктуру післявоєнного відновлення.

На початку зустрічі учасників конференції привітали поважні гості – Лотте Холм, заступник директора Орхуського інституту перспективних досліджень (Данія), та Михайло Видойник, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Данія.

Викладачі коледжу мали змогу прослухати змістовні виступи науковців. Зокрема, спікерами конференції були: Томас Сінк’єр, професор, генеральний секретар Данської королівської академії наук і літератури та Ольборзького університету (Данія), який представив доповідь «Наука та наукова політика під час і після війни»; Аліна Зубкович, директор Nordic Ukraine Forum (Швеція), тема її виступу – «Відбудова України: огляд викликів і тенденцій»; Віра Сквирська, яка представляла кафедру міжкультурних та регіональних досліджень Копенгагенського університету (Данія), її доповідь мала назву «Різноманітність та єдність: практики співіснування в повоєнній Україні», а також Софія Опацька, проректор зі стратегічного розвитку Українського Католицького Університету (Україна), науковий співробітник AUFF-Україна в AIAS у 2022–2023 рр., з доповіддю «Кінець війни: щасливий кінець чи важка робота» та інші поважні дослідники з різних куточків світу.

Конференції такого рівня мають велике значення для професійного та особистісного розвитку викладачів коледжу, обміну досвідом, а також сприяють об’єднанню вчених з різних дисциплін як в Україні, так і за її межами.