PDFДрук

Вітання до Всесвітнього дня книги та авторського права від бібліотеки коледжу!

23 квітня світ відзначатиме Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх, хто дотичний до книжкової справи (рішення 28-ї сесії ЮНЕСКО, яка відбулася в 1995р.). Ця ідея належить Вісенту Клавелу Андресу – письменнику і редактору з Валенсії.

Однією із традицій Всесвітнього дня книги та авторського права є обрання міста, що на рік стає світовою столицею книги. У 2023 р. – це м. Аккра (Гана). ЮНЕСКО та Консультативний комітет Всесвітньої столиці книжки вже обрали й наступне місто – у 2024 р. це буде м. Страсбург (Франція).

Важливим аспектом цього свята є також проблема авторського права, якій необхідно приділяти значну увагу. Історія авторського права веде свій початок з появи друкування. Перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів, а перша міжнародна конвенція щодо захисту авторських прав прийнята в інтересах книговидавців. Нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається «Статут королеви Анни», прийнятий у 1709р. в Англії.

З нагоди свята в бібліотеці нашого коледжу підготовано та представлено книжкову виставку.

Бажаємо всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення!